A minap az egyik lakberendezési áruházban járva karácsonyfákba, és karácsonyfa díszekbe ütköztem! Dehát még OKTÓBER van! Hol vannak az őszi díszek, a sárga, a barna, a bordó levelek, a diók, a gesztenyék, és persze a sütőtökök? Nem jó ez így! Nem jó, hogy ennyire felgyorsult minden és nincsen időnk megélni az életet. Most ősz van, és vagyunk annyira szerencsések, hogy nálunk van ez az évszak. Hát akkor csináljuk, díszítsük és együk azt, amit ilyenkor kell.
Hazaérve, úgy éreztem, egy lázadóan őszi ételt kell készítem! A sütőtökre esett a választásom, mint fő hozzávaló, de arra gondoltam, hogy most nem csak egy hanem több féle formában is felhasználom a levesemhez. Szerintem így lett igazán őszi ez a leves.
Sütőtökös sütőtök krémleves tökmaggal
Elkészítési idő: 45 perc sütés, + 20 perc elkészítés
(Ez most nem egy gyors vacsora. Igazából a sütötök sütése hosszadalmas, amit meg az ízek összhatás miatt éremes megtenni.)
Hozzávalók (2 személyre):
- 1 kisebb sütőtök
- 2 dl tejszín
- 5 dkg tökmag
- 1 kávéskanál szerecsendió
- 1 kávéskanál só
Én risztejszínt használtam, de ha nem vagytok érzékenyek a tejre, akkor használjatok simát, mert attól lesz igazán krémes a leves. A szerecsendió adta hozzá nekem őszi ízt. A só pedig picit ellensúlyozza a tök édességét. A tökmag pedig egy újabb állagot ad az ételhez, amitől nem válíik unalmassá az evése!
Szükséges eszközök:
- vágódeszka
- kés
- nagykanál
- zöldséghámozó
- tepsi
- sütőpapír
- lábas
- botmixer
- fakanál
- serpenyő
Elkészítés:
1. A sütőtököt megmossuk, kettévágjuk, és a kanál segítségével kikaparjuk a magját. Az egyik felét hosszában vékony, 4-5 cm-es szeletekre vágjuk és a sütőpapírral kibélelt tepsiben 190C-on, 45 perc alatt puhára sütjük. Ha elkészült kivesszük a sütőből és míg hűl, kezdődhet a leves készítés.
2. Hámozzuk meg a maradék tőköt és vágjuk minél kisebb kockákra hogy hamar megfőljön. 1,5-szeres mennyiségű vízben főzzük puhára. Adjuk hozzá a sót, a szerecsendiót és a tejszínt, a botmixerrel dolgozzuk simára, majd rottyantsunk még rajta egyet, és vegyük le a tűzről.
3. A tökmagot egy száraz serpenyőben pirítsuk meg, míg finom illata nem lesz
4. A megsült tököt egy kanállal vegyük le a héjáról, és vágjuk apró kockákra.
5. Melegen tálaljuk a levest, a tetejét szórjuk meg a sült tökkel és pirított. tökmaggal.
Ha szeretitek a sütőtököt, akkor itt találtok még pár 5 hozzávalós receptet vele! »
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
szabojucus · http://www.5hozzavalo.hu 2017.10.12. 13:58:17
Bné Géczy Krisztina 2017.10.15. 14:11:48
szabojucus · http://www.5hozzavalo.hu 2017.10.16. 22:41:16
Bné Géczy Krisztina 2017.10.16. 23:24:47