5 hozzávaló - Szabó Jucus

Mitől lesz karácsonyi egy pite? Szólj hozzá!

Mitől lesz karácsonyi egy pite?

By: szabojucus 2017. december 15.

home_made.jpg

Az ízesítéstől? A díszitéstől? Attól, hogy otthon készül? Vagy ez így mind együtt?

Szerintem mind együtt és még egy fontos dolog. Az hogy hogyan készül. Végre nem rohanva, hanem kicsit ráérősen. Az idei kedvenc verzióm is így készült. Kicsit hátrahagyva a hétköznapokat, kellemes zenével a háttérben (természetesen csakis karácsonyival, amiből a Wham Last Christmas sem hiányozhat), jó társaságba BazsalikomKerttel közös Adventi Süti és Tea workshopunkon.

Természetesen 5 hozzávalóból. :) Na jó egy kis csalás van benne, mert kész linzertésztát használtam hozzá, de a tölteléket már én készítettem, gesztenyéből, körtéből, gyömbérből és mézből. A tetejét pedig cuki csillagokkal díszítettük, mert ettől nagyon ünnepi lesz. Lehet mini pite verziót, de nagy pitét is csinálni! Mindjárt mutatom is, hogy hogyan.

Karácsonyi gesztenyés, körtés, gyömbére pite

Elkészítési idő: 50 perc

Hozzávalók (egy pitéhez):
- 1 csomag édes linzer tészta (én a Tante Fannyt szeretem a legjobban
- 3 nagyobb körte (inkább keményebb, hogy ne legyen sok leve)
- 1 csomag, 10 dkg főtt gesztenye (nagyobb áruházláncokban lehet kapni, itt olvashattok egy tesztet róluk)
- friss gyömbér
- 1-2 evőkanál méz

karacsonyi-pite-5-hozzavalo-ja-linzer-gesztenye-korte-gyomber-mez.jpg

Szükséges eszközök:
- villa
- keverőtál
- nagyobb lyukú reszelő
- zöldséghámozó
- kis lyukú reszelő
- 20 cm átmérőjű piteforma, vagy 4 db 10 cm-es
- vaj a kikenéshez
- 3 és 6 cm átmérőjű csillag alakú szaggató
- kés
- gyúródeszka
- sodrófa

Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 190 °C-ra. 

2. A gesztenyét öntsük a keverőtálba, és a villa segítségével törjük össze.

3. A körtéket mossuk meg, és a nagy lyukú reszelőn reszeljük le. Ha nagyon sok level van, akkor kicsit nymkodjuk ki, és úgy adjuk hozzá a gesztenyéhez. A gyömbért pucoljuk meg, és a kis lyukú reszelőn, ízlésünknek megfelelően reszeljünk a töltelékhez. Adjuk hozzá a mézet, alaposan keverjük össze.

4. A tésztát vegyük ki a hűtőből, hajstuk ki egy gyúródeszkára sütőpapírostól. A pite formát fordítva helyezzük rá és vágjuk körbe. Kenjük ki a formát vajjal, és tegyük bele a formába. A széleit az ujjunkkal, körül-belül fél centiméterenként hajtogassuk be. 

5. Öntsük bele a tölteléket, és jöhet rá a díszítés a maradék tésztából.
Több féle módót választhatunk:

  • Az összes maradék tésztából csillgaot formázunk és azt tesszük a tetejére. Ügyelve arra, hogy a csillagok kicsit összeérjenek.
  • Kisebb és nagyobb csilagokat formázunk, azokat egymásra, és egymás mellé pakolva teszük rá a pitére.
  • Csíkokat vágunk a maradék tésztából, és rácsot készítünk a pitet tetejére, a lyukakba pedig csillagokat teszünk.

karacsonyi-pite-diszitese.jpg

6. Végül 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük. 

Megkérdeztem Tőletek az Instagram oldalamon, hogy Ti milyen töltelékkel készítenétek a karácsonyi pitét! Ezeket a szuper válaszokat kaptam: fahéjas-körtes-diós, alma-fahéj-mazsola kombó, banános-diós-fahéjas, és narancsos-vaníliás-túrós.

Ti milyen töltelékkel készítenétek el?

kara_csonyi-pite-5-hozzavalobol.jpg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

http://5hozzavalo.blog.hu/api/trackback/id/tr6813502331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.