5 hozzávaló - Szabó Jucus

Két igazi téli finomság, amit ki kell próbálnod! Szólj hozzá!

Két igazi téli finomság, amit ki kell próbálnod!

By: szabojucus 2018. január 18.

Van angolul egy tök jó kifejezés, amit nem lehet teljesen magyarra fordítani, pedig szerintem sok mindenkinek van ilyen étele. Ez a Comfort Food. Ez egy meleg, házias étel, ami kicsit nosztalgikus, kicsit szentimentális értékkel bír, és általában hidegebb hónapokban a meleg lakásban, bekuckózva fogyasztjuk. Ilyen lehet egy nagy tál tartalmas leves, vagy valamilyen szaftos, húsos, tunkolhatós ragu, de nekem leginkább egy gőzölgő, mindenfélével megpakolt burgonya jut eszembe róla!

Most kettő ilyen finomságot hoztam nektek. Egy igazi klasszikus, főtt burgonyát tejföllel, sajttal megpakolva! És egy reformabb változatot, hogy annak se kelljen lemondani az élvezetekről, aki odafigyel a vonalaira.

Klasszikus, akár laktózmentesen is

Az első verzió bennem mindig gyerekkori emlékeket ébreszt, ráadásul most egy szintén régi ismerőssel, a Medve sajttal készítettem. Főtt burgonya tejföllel és sajttal megpakolva, nyami! A jó hírem, kedves laktózérzékenyek, hogy nektek sem kell lemondani erről a finomságról, mert minden fontos hozzávalóból megtaláljátok hozzá a laktózmentes verziót!

fott-burgonya-tejfollel-es_kockasajttal_3.jpg

Főtt burgonya tejföllel és kockasajttal

Elkészítési idő: 20 perc!

Hozzávalók (2 személyre):
- 4 nagyobb vagy 6 közepes burgonya 
- 1 doboz laktózmentes Medve sajt
- 1 doboz laktózmentes tejföl
- 5 dkg bacon
- 1 csokor snidling

a-fott-burgonya-tejfollel-es_kockasajttal_5_hozzavaloja.jpeg

Szükséges eszközök:
- tányér
- villa
- vágódeszka
- kés
- serpenyő

Elkészítés:
1. Először a burgonyát fogjuk elkészíteni, amire most mutatok Nektek egy gyors verziót! Mossuk meg alaposan a burgonyákat. Egy villával szurkodjuk meg mindegyiket körbe-körbe, hogy a gőz majd ki tudjon jönni belőlük. Rakjuk őket egy tányérra, és tegyük 7 percre mikróba (600W). 7 perc után kicsit szurkodjuk meg villával, és ha úgy érezzük még nem készültek el, tegyük vissza 1-2 percre. (Aki ódzkodik a mikróban készült ételektől, az csavarja a burgonyákat alufóliába, és tegye fél órára 200 fokos sütőbe.)

2. Míg készül a burgonya, a bacont vágjuk fel apróra, és a serpenyőben pirítsuk ropogósra. A snidlinget mossuk meg, töröljük szárazra, és aprítsuk fel. A kockasajtot pedig vágjuk 1x1 cm-es kockákra.

3. Amikor a burgonya elkészült hagyjuk pár percig hűlni, majd tegyük át tányérokra. Vágjuk hosszában félbe őket. Nyissuk szét, és egy villa segítségével a belsejüket lazítsuk fel, és egy picit sózzuk meg. Osszuk el bennük a felkockázott kockasajtot, és keverjük össze a még meleg burgonyával. Kanalazzunk a tetejére tejfölt. Szórjuk meg a snidlinggel és a baconnel. (Fázis fotók a galériában »)

Édesburgonyával könnyedén

Nem kell lemondani a "Comfort Food" életérzésről, akkor sem, ha kicsit jobban odafigyelünk magunkra. A burgonya nagyon jó alternatívája, az édesburgonya. Aki szereti, azt nem kell majd rábeszélni, hogy kipróbálja ezt a receptet. Aki még ismerkedik vele, annak csak annyit írnék, hogy mikor ez az étel elkészül, a végeredmény egy édesen, krémesen, kellemes fokhagymás sajtos finomság. 

edesburgonya-kockasajttal.jpg

Spenótos, tojásos, kockasajtos édesburgonya

Elkészítési idő: 15 perc előkészítés + 15 perc sütés

Hozzávalók (2 személyre):
- 4 nagyobb édesburgonya
- 1 doboz laktózmentes Medve sajt
- 5 dkg spenót
- 2 tojás
- 2 gerezd fokhagyma

edesburgonya-kockasajttal-fazis-foto_5-hozzavaloja_2.jpeg

Szükséges eszközök:
- 2 db villa
- tányér
- vágódeszka
- kés
- kanál
- kisebb mélytányér
- hőálló edény

Elkészítés:
1. A sütőt melegítsük elő 200 ℃-ra.

2. Az édesburgonyákat jó alaposan mossuk meg, töröljük szárazra. Egy villával szurkodjuk meg őket körbe-körbe, hogy a gőz majd ki tudjon jönni belőlük. Rakjuk tányérra, és tegyük 7 percre mikróba (600W).

3. Közben pucoljuk meg a fokhagymát, majd vágjuk vékony szeletekre. A kockasajtot vágjuk 1x1 cm-es kockákra. A spenótot vékonyan szeleteljük fel. A tojásokat pedig egy pici sóval verjük fel.

4. Mikor az édesburgonyák elkészültek, vágjuk félbe őket. Egy kanál segítségével emeljük ki a közepüket úgy, hogy 1-1 cm maradjon a szélükön. Töltsük meg először a spenóttal, majd a fokhagymával, jöhet a kockasajt és végül a tojás. (Fázis fotók a galériában »)

5. Végül 10-12 perc alatt süssük készre a sütőben.

 

Ez a 2 recept a második része annak a 4 részes sorozatnak, amiben dupla vacsorarecepteket mutatok be Nektek különböző Medve sajtokkal:

A Ti feladatotok ennyi:

1. Minden alkalommal a Facebookon megszavazzátok, hogy melyik recept tetszett jobban az aktuális kettő közül, melyiket szeretnétek, hogy felkerüljön a Sajtbisztró weboldalára (https://www.sajtbisztro.hu/) és a Medve Sajt Facebook oldalára (https://www.facebook.com/medvesajt/).

2. A 4 hét alatt pedig várjuk Tőletek a saját kedvenc 5 hozzávalós, Medve sajtos receptetek a medvesajt@5hozzavalo.hu e-mail címre! Mert a receptek közül kiválasztom a két legjobbat, amiknek a beküldőit egy-egy Medve sajtos ajándékcsomaggal jutalmazunk. Ezeket a recepteket elkészítem, lefotózom, és a két recept közül az Olvasók is kiválaszthatják kedvencüket szavazással. Bővebben a játékról itt olvashattok »

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

http://5hozzavalo.blog.hu/api/trackback/id/tr1612757452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.