Miért pont ez a kettő 5 hozzávalós? - 5 hozzávaló

5 hozzávaló

Kosarad:
Miért pont ez a kettő 5 hozzávalós? Szólj hozzá!

Miért pont ez a kettő 5 hozzávalós?

By: szabojucus 2018. február 10.

Egyáltalán mit lehet főzni 5 hozzávalóból? Az 5-be a só és a bors is beletartozik? Ti mindig 5 hozzávalós ételeket esztek otthon? Hogyan találod ki a recepteket? Mit csinálsz, ha valamihez 4 vagy 6 hozzávalóra van szükség?

Sokszor kapom Tőletek ezeket a kérdéseket, amikből párra szeretnék most választ adni. Az apropója pedig, hogy a Medve sajttal közösen indítottunk egy játékot, ahová 5 hozzávalós recepteket vártunk Tőletek. A beérkezett receptek átolvasása és válogatása közben, még pontosabb képet kaptam arról, hogy hogyan is dolgozom én.

miert-pont-5-hozzavalo-szabo-jucus.JPG

Lassan 4 éve készítek 5 hozzávalós recepteket a blogra, és annyira hozzászoktam már, hogy fel sem tűnt mennyire az 5-ös szám bűvöletében élek. A családomon tesztelem a recepteket, így mi gyakran eszünk 5 hozzávalóból. Ha pedig készítek valamit, ami eggyel több vagy kevesebb hozzávaló, megnézem, hogy azt az egyet mivel lehet pótolni, vagy mit adhatok hozzá, hogy 5 legyen. Ha nagyon nem megy, akkor marad a családi receptes könyvbe, de ha sikerül, akkor azt már olvastátok a blogon.

Az induláskor azért lett 5, mert 5-ből már lehet finomakat főzni, és nem kell egy hosszú bevásárló listát megjegyezni hozzá. A kevesebb hozzávaló miatt talán az is nekiáll főzni, aki eddig azt gondolta, neki ez nem fog sikerülni. 

A só és a bors, sőt a sütéshez használt olaj sem tartozik bele az 5 hozzávalóba, mert akkor nagyon rövid lenne azoknak az ételeknek a listája, amit el tudnék készíteni. Bár sokszor van az, hogy valamihez parmezán sajtot használok, ami alapból olyan sós, hogy pluszban sózni nem kell. Mégis, ha szükséges még só az ételhez, azt a leírásban meg szoktam jelölni.

A két nyertes Medve sajtos, 5 hozzávalós recept pedig az "Aranyfalatok bazsalikomos zöldborsópürével" és a "Medve sajtos rúd" lett. Azért esett rájuk a választás, mert gyorsan elkészíthetők, finomak és mindegyikben van egy pici plusz, amitől még inkább 5 hozzávalós lesz: az egyikben a friss bazsalikom, a másikban egy szokatlan felhasználás, hogy a tésztába gyúrjuk bele a Medve sajtot. Mind a kettőben az 5-ik hozzávaló a só, mert a szabályzatban azt nem kötöttem ki. De majd legközelebb ezt sem felejtem el! 

Most pedig várom a véleményeteket. Ti melyik próbálnátok ki azonnal? :) 

Aranyfalatok bazsalikomos borsópürével

Elkészítési idő: 20 perc

Hozzávalók (2 személyre):
- 40 dkg borsó (én most fagyasztott borsót használtam, de frissel még finomabb lesz)
- 1 ek vaj
- 1 csokor friss bazsalikom
- 1 kk só
- 1 csomag Medve Aranyfalatok

aranyfalatok-bazsalikomos-borsopurevel-5-hozzavaloja.jpg

Szükséges eszközök:
- lábas
- fakanál
- botmixer
- tepsi
- sütőpapír

Elkészítés:
1. Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.

2. A lábasban olvasszuk fel a vajat, adjuk hozzá a borsót, és kis lángon pároljuk 10 percig. 

3. Közben az Aranyfalatokat tegyük a sütőpapírral bélel tepsibe és 8 perc alatt süssük készre. Ne felejtsük el félidőben megfordítani!

4. Míg sülnek, a friss bazsalikomot mossuk meg. A főzés utolsó percében keverjük hozzá a borsóhoz, a sóval együtt. Vegyük le a tűzről és botmixerrel pürésítsük.

5. Frissen tálaljuk.

(A receptet köszönjük szépen Szabóné Kovács Gabriellának.)

aranyfalatok-bazsalikomos-borsopurevel-5-hozzavalobol-2.jpg

Medve sajtos rúd

Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók (50 db-hoz):
- 15 dkg Medve tömlős sajt
- 12,5 dkg vaj 
- 20 dkg fehér liszt
- 1 db tojás
- 2 kk só (lehet nagyszemű, mert akkor az díszítésként is jól mutat)

medve-sajtos-rud-5-hozzavaloja.jpeg

Szükséges eszközök:
- villa
- kis edény
- robotgép
- gyúródeszka
- sodrófa
- kés
- ecset
- tepsi
- sütőpapír

Elkészítés:
1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

2. A tojást verjük, majd a 3/4-ét öntsük a robotgépbe.

3. Adjunk hozzá a lisztből 15 dkg-nyit, a Medve sajtot, a vajat, a felét és dolgozzuk habosra a géppel.

4. Öntsük az egészet egy kilisztezett gyúródeszkára, dolgozzuk össze, majd nyújtsuk ki fél centiméteresre. Kenjük meg a maradék tojással, vágjuk 1 cm széles és 5-6 cm hosszú rudakra. 

5. Tegyük a tepsibe, szórjuk meg a maradék sóval és 10 perc alatt süssük készre.

(A receptet köszönjük szépen Kosztelnik Lászlóné Líviának.)

medve-sajtos-rud-5-hozzavalobol-1.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://5hozzavalo.blog.hu/api/trackback/id/tr10013647412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása