Házikenyér Graham lisztből - 5 hozzávaló

5 hozzávaló

Kosarad:
Házikenyér Graham lisztből Szólj hozzá!

Házikenyér Graham lisztből

By: szabojucus 2018. április 13.

Mielőtt valaki neki kezd az otthoni kenyérsütésnek egy csomó kérdése merül fel. Milyen lisztet használjak? Élesztős vagy kovászos kenyeret készítsek? Miben süssem a kenyeret? Muszáj dagasztani? S egyáltalán érdemes-e neki látni otthon a kenyérsütésnek? 

hazikenyer-graham-lisztbol-5-hozzavalobol_2.JPG

Nekem van egy jól bevált, számtalanszor kipróbált receptem, amit sok barátom is tesztelt már és mindenkinek jól sikerült. Én Graham liszttel készítem, porélesztővel, magnéziumban gazdag szűrt vízzel, jénaiban, és ha nem is dagasztom, de a végeredmény mégis isteni lesz.

Miért Graham liszt?
A Graham elnevezése nem egy konkrét gabona fajtát, hanem egy lisztkeveréket takar, amely a búza összes alkotórészét tartalmazza beleértve a csírát és a korpát is. Nevét arról az amerikai orvosról (Sylvester Graham) kapta, aki ezt a lisztkeveréket bevezette. Abban különbözik a teljes kiőrlésű liszttől, hogy a liszt szemcsemérete nagyobb, ezért lassabban szívódik fel. S mivel a gabonaszem minden része benne van, ezért magasabb a vitamin-, ásványianyag- és rosttartalma is. A boltokban a GL-200 jelöléssel keressétek, amiből a GL a Graham lisztet jelenti, a 200 pedig a szemcseméretet jelöli.

Miért porélesztő?
Nekem az utlosó pillanatban, és általában este jut eszembe, hogy ma még kenyeret is akartam sütni. Ezért mindig van otthon porélesztő. Ez nem romlik meg, bármikor használható. S bár lehet, hogy friss élesztővel vagy kovásszal még finomabb kenyeret lehet sütni, de ezt egyelőre meghagyom a profiknak! :) 

Miért szűrt víz?
Finom ételt csak kiváló minőségű hozzávalókból lehet készíteni. Ezért számomra az sem mindegy, hogy milyen víz kerül a kenyérbe. Én szűrt, magnéziumban gazdag vizet használok, hogy az ízek még jobban kiteljesedhessenek.

Miért jénaiban készül?
A fedővel lefedett jénaiban a gőzök nem távoznak, hanem bent dolgoznak. Ennek a kenyérnek a ragacsos, lágy és ki nem dolgozott tésztáját is megtartja a jénai fala és a kenyér így szép formájú lesz és csak felfelé tud nőni.

Házikenyér Graham lisztből

Elkészítési idő: 10 perc + min. 2 óra kelesztés + 40 perc sütés

Hozzávalók:
- 475 g Graham liszt (GL-200)
- 1 csomag porélesztő (7 g)
- 1 teáskanál só
- 3,5 dl langyos BWT magnéziumban gazdag szűrt víz 
- 1 teáskanál olaj

hazikenyer-graham-lisztbol_5-hozzavaloja.jpeg

Szükéges eszközök:
- pohár
- kiskanál
- mérleg
- keverőtál
- konyharuha
- fakanál
- 24 cm átmérőjű jénai fedővel
- szilikon ecset

Elkészítés:
1. Öntsük a pohárba a langyos, szűrt vizet, tegyük bele a porélesztőt és keverjük el.

2. A lisztet mérjük bele a keverőtálba, adjuk hozzá a sót és fakanállal keverjük jól össze. Öntsük hozzá az élesztős vizet, először fakanállal, majd mikor már kicsit összeállt, kézzel dolgozzuk össze, de dagasztani nem kell. Az eredmény egy kicsit ragacsosabb lágy tészta lesz. 

3. Egy konyharuhával takarjuk le és minimum 2 órát, de akár egy egész éjszakát is hagyjuk pihenni. 

4. Miután megkelt, egy lisztezett deszkán gyúrjuk át és formázzunk belőle egy csinos cipót. Az olajjal kenjük ki a jénait, tegyünk bele egy kanál lisztet és forgassuk, rázogassuk, míg mindenhol lisztes nem lesz. Tegyük bele a kenyeret, és tegyük rá a jénai tetejét. Kapcsoljuk be a sütőt 220 fokra, s míg fel nem melegszik, hagyjuk pihenni a tésztát.

5. Mikor a sütő felmelegedett, tegyük a sütőbe és 35 percig süssük fedővel. Majd vegyük le a tetőt, egy ecsettel kenjük meg vízzel a tetejét, és még süssük 5 percig, amíg szép színe nem lesz!

hazikenyer-graham-lisztbol_werk-1.JPG

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://5hozzavalo.blog.hu/api/trackback/id/tr513814882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása