Ha a kávé nem elég, készíts reggelire energiagolyót! - 5 hozzávaló

5 hozzávaló

Kosarad:
Ha a kávé nem elég, készíts reggelire energiagolyót! 2 komment

Ha a kávé nem elég, készíts reggelire energiagolyót!

By: szabojucus 2018. május 10.

energiagolyok-5-hozzavalobol.jpg

Ha nehezen megy a reggeli felkelés (mint nekem) és csak egy vékony csíkon látsz ki a reggeli kávédig, akkor ezt a reggelit Neked találták ki. Egy golyónyi energia, ami feltölt energiával, és jókedvre derít a benne lévő csupa finomsággal.

Gyorsan elkészíthető, akár előző nap is, könnyen szállítható, így a rohanos reggeleken, úton vagy útközben is eheted! Sőt bevállalósabbak, gyerekekkel is elkészíthetik, ahogy ezt én is csináltam a legutóbbi Energiagolyó workshopomon a Szabin a Mami 4  Mamatábor-ban!

Az alapok

Megmutatom az alapokat, hogy mi az az 5 hozzávaló, amire szükséged lesz, és innentől már csak a képzeleteted szab határt annak, hogy milyen energiagolyókat készítesz. 

alap-hozzavalok-energiagolyok-5-hozzavalobol.jpg

1. Zabpehely

Egy kiadós reggelihez szükség van egy kis lassan felszívódó szénhidrátra. Nincs mese energiát a szénhidrátokból nyer a szervezetünk, de az nem mindegy, hogy az a szénhidrát milyen. A zab egy szuper alternatíva. Fogyókúrázók is ehetik. Nem dobja meg hirtelen a vércukorszintet, ezért nem leszel nagyon éhes egy óra után, de elegendő energiát ad a szervezetednek akár egész délelőttre. Ha valaki még jobban oda akar figyelni a szénhidrát bevitelre, akkor zabpehelyet válassza a puffasztott quinoát. 

Ebből 2 evőkanálnyira lesz szükséged.

2. Olajos mag

Ők biztosítják a reggelinkben a jó zsírokat és a fehérjét, s nem mellesleg ők is szuper energiaforrások. Érdemes őket darálva, vagy nagyon apróra vágva felhasználni, mert úgy sokkal homogénebb lesz az energiagolyónk. Én szívesen használom az itthon is termő magokat: napraforgó, tökmag, dió és mandula. De nyugodtan használhattok kesudiót is, aminek semleges íze sok mindennel kombinálható vagy akár pisztáciát is. Aki pedig valami miatt érzékeny rájuk helyettesítse őket kókusszal! 

Ebből is 2 evőkanálnyira lesz szükség.

3. Gyümölcs

Kell valami, ami összetartja az energiagolyókat. Valami, ami a nedvességet adja, hogy a golyók összeálljanak. Ez lehet valamilyen friss gyümölcs reszelve, például alma. Vagy egy érett banán villával összetörve. Vagy bármilyen házi lekvár, például barack vagy szilva. Ha utóbbiakkal készítjük, akkor tovább eltarthatóak a golyók, mint a friss gyümölccsel. Én a saját házi készítésű tepsis szilvalekvárommal szeretem a legjobban elkészíteni.

1-1,5 evőkanálnyi kell majd ebből, attól függően, hogy mennyire nedves az a hozzávaló, amit választottál.

4. Valami finomság

Kell valami, ami miatt szeretni fogod ezt az energiagolyót. Egy pici finomság, amit belecsempészel, és ami miatt szívesen eszed ezt reggelire. Ez lehet csokoládé, valamilyen aszalt gyümölcs, mondjuk áfonya, szilva vagy meggy, vagy egy kis banán chips. Ha pedig nagyon tudatosan és egészséges táplálkozol, akkor egy kis chia mag vagy lenmagot vagy szezámmag is lehet!

Ebből 1 teáskanálnyi szükséges!

5. Fűszer

Ez teszi fel az i-re a pontot, egy csipet fűszer. Használhatsz fahéjat, vaníliát, mézeskalácsos fűszerkeveréket, bátrabbak nagyszemű sót vagy kardamomot. Kísérletezz bátran amíg meg nem találod a számodra legfinomabb ízkombinációt!

Ebből 1 csipetre lesz szükséged!


De hogy nem maradj recept nélkül sem, megosztok pár kipróbált, nálunk jól bevált ízkombinációt!

 

A receptek

Az én kedvenc receptemet megtalálod az 5 hozzávalós reggelik könyvem 71. oldalán, amit most 5 %-os kedvezménnyel rendelhetsz meg a libri.hu oldalán!

De itt van még két recept, amit nagyon gyakran készül nálunk reggelire!

szabo-jucus-5-hozzavalos-reggelik_71dik-oldal-energiagolyok.JPG

Kókuszos meggyes energiagolyó

Elkészítési idő: 5 perc

Hozzávalók (8 golyóhoz):
- 2 evőkanál zabpehely
- 2 evőkanál kókuszreszelék
- 1,5 evőkanál meggylekvár
- 1 teáskanál kakaópor
- 1 csipet fahéj

Szükséges eszközök: 
- keverőtál

Elkészítés:
A hozzávalókat a keverőtálba keverjük össze. Formázzunk 8 golyót és forgassuk meg őket kókuszreszelékbe vagy kakaóporba.

ko_kuszos-meggyes-energiagolyo-5-hozzavalobol.jpg

Banános csokoládés energiagolyó

Elkészítési idő: 10 perc

Hozzávalók (8 golyóhoz):
- 2 evőkanál zabpehely
- 2 evőkanál napraforgómag
- 1/2 banán
- 5 dkg étcsokoládé
- 1 csipet őrölt vanília

Szükséges eszközök:
- keverőtál
- villa
- tányér

Elkészítés:
A banánt törjük össze villával a keverőtálban. Az étcsokoládét és a napraforgómag kétharamdát vágódeszkán vágjuk minél apróra, majd mehetnek ők is a keverőtálba. Öntsük a zabpelyhet és a vaníliát is hozzájuk, majd keverjük össze jó alaposan. Formázzunk belőle 8 golyót és forgassuk meg a maradék naparforgó magban.

Várom a képeket a finomabbnál finomabb, saját energiagolyókkal!
Osszátok meg velem az 5 hozzávaló Facebook oldalán vagy az Instagramon #5hozzavalosenergiagolyo hashtaggel!

 

Töltsd le receptek pdf változatát a gépedre, hogy bármikor kéznél legyenek, ha egy kis energiára van szükséged! Kattints a lenti képre!

 

energiagolyok_5-hozzavalobol_szabo_jucustol.jpg

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://5hozzavalo.blog.hu/api/trackback/id/tr6113902990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NagyFehérÖrdög001 2019.06.17. 15:04:59

Hány napig áll el egy ilyen golyó?
süti beállítások módosítása