5 dolog, amire mindenképpen figyelj, ha zöldségeket párolsz! - 5 hozzávaló

5 hozzávaló

Kosarad:
5 dolog, amire mindenképpen figyelj, ha zöldségeket párolsz! Szólj hozzá!

5 dolog, amire mindenképpen figyelj, ha zöldségeket párolsz!

By: szabojucus 2018. május 18.

A párolás az egyik legegészségesebb, leggyorsabb és talán a legegyszerűbb módja a zöldségek elkészítésének. Nem igényel külön főzőtudományt, csak néhány alapvető szabályt kell betartani. Amíg pedig a zöldségek "magukban" párolódnak, addig elkészíthetjük a vacsora többi részt.

lazac-parolt-zoldsegekkel-fuszervajjal_5-hozzavalobol.jpg

1. Miben pároljunk?

Nem szükséges egy drága berendezést megvásárolnunk, ha otthon akarunk gőzben párolni. Egy nagyobb edényre, egy pároló betétre (például egy ilyenre) vagy ha az nincsen egy fém szűrőre, és egy fedőre lesz szükségünk.  

2. Mennyi és milyen vízzel?

Ha túl kevés vizet használunk, akkor előfordulhat, hogy nem tart ki a párolás végig. Ha sokat, akkor nem pároljuk, hanem főzzünk a zöldségeket. Mindig a pároló betét alja alatt egy kicsivel legyen a víz teteje, így nem éri el a zöldséget, de elegendő a gőzt biztosít majd.

Az sem mindegy milyen vizet használunk, finom ételt csak kiváló minőségű hozzávalókból lehet készíteni, és ez vonatkozik a pároláshoz használt vízre is. Ezért én szűrt, magnéziumban gazdag BWT vizet használok, ami hozzájárul ahhoz, hogy az ízek még jobban kiteljesedhessenek.

3. Milyen zöldségeket?

Mindig szezonális zöldségeket válasszunk, mert azok frissek, zsengék, és hamar elkészülnek. A nagyobb daraboknak hosszabb időre van szüksége, ezért inkább mindig vágjuk kisebbre és minél egyenletesebbre a zöldségeket. Ha különböző típusúakat párolunk egyszerre, akkor a leghosszabban párolandót tegyük alulra, s majd erre jöhet a megfelelő időben a többi zöldség.

Ha tetszik ez a bejegyzés, kövesd a blogot az Instagram vagy a Pinterest segítségével is! 

4. Mennyi ideig?

Íme néhány zöldség párolási ideje:

Spenót és más leveles zöldségek: 3 perc
Borsó: 3 perc
Brokkoli rózsák, karfiol, zöldbab, spárga: 5-7 perc
Sárgarépa, burgonya, fehérrépa: 8-10 perc

Akkor tegyük csak bele az edénybe a zöldségeket amikor a víz már elkezdett forrni, és a fedőt felemelve gőz is képződött az edénybe. Tegyük a szűrőbetétre a zöldségeket, és vegyük közepesre a lángot. A főzési idő elteltével vegyük le a fedelet, egy villával ellenőrizzük, hogy a zöldségek megpuhultak-e.

5. Fűszerezés?

A gőzben párolt zöldségek íze a legfinomabb, ezért nem érdemes a gőzölés előtt őket ízesítni. Csak mossuk meg, vágjuk a kívánt méretre és a gőzölés után ízesítsük. Én házi készítésű fűszervajjal szeretem a legjobban, de magukban fogyasztva is meglepően finom és intenzív ízük lesz a zöldségeknek! 

Hoztam egy receptet is, ahol azonnal tesztelhetitek gőzben párolási tudásotokat: Lazac steak párolt borsóval és spárgával, házi készítésű fűszervajjal

Először a fűszervajat készítjük el.

Házi fűszervaj, friss fűszerekkel

Elkészítési idő: 10 perc 

Hozzávalók
- 5 dkg vaj 
- 1 csokor kapor
- 1 csokor petrezselyem
- 1 kávéskanál nagyszemű só
- 3 tekerés frissen őrölt bors

Szükséges eszközök:
- papírtörlő
- vágódeszka
- kés
- villa
- folpack

Elkészítés:

1. A vajat vegyük ki 1/2 órával előbb a hűtőből, hogy könnyebb legyen vele dolgozni.

2. A petrezselymet és a kaprot mossuk meg, töröljük meg, és vágjuk fel apróra. Tegyük a deszkára a sót és a borsot is. Adjuk hozzá a vajat és egy villa segítségével keverjük össze jó alaposan.

3. Tegyük rá a folpackra, formázzunk belőle 3 cm átmérőjű hengert és tegyük a hűtőbe! Innen bármikor elővehetjük majd, ha használni szeretnénk!

hazi-fuszervaj-5-hozzavaloja.jpg

Lazac steak párolt idény zöldségekkel

Elkészítési idő: 25 perc

Hozzávalók (2 személyre):
- 60 dkg bőrös lazac
- 5 dkg házi fűszervaj (recept feljebb)
- 50 dkg újburgonya
- 20 dkg friss borsó
- 1 csomag spárga

lazac-parolt-zoldsegekkel-fuszervajjal_5-hozzavaloja.jpg

Szükséges eszközök:
- egy nagyobb edény
- pároló betét
- BWT magnéziumban gazdag szűrt víz 
- vágódeszka
- kés
- papírtörlő
- serpenyő
- villa, a hal forgatásához

Elkészítés:

1. Tegyünk fel a szűrt vizet forrni a pároláshoz az edényben. Közben készítsük elő a zöldségeket! Pucoljuk meg a friss borsót, majd mossuk meg a többi zöldséggel együtt. A burgonyát jó alaposan, mert héjastól fogjuk párolni. Ha kisebbek a burgonyák, akkor csak félbe, ha nagyobbak, akkor negyedekbe vágjuk. A spárgáról a fás részt törjük le, őt nem kell feldarabolni.

2. A lazacot mossuk meg, papírtörlővel töröljük szárazra. Egy késsel a növekedési iránnyal ellentétesen söprögessük le a pikkelyeket a halról. Ezt követően vágjuk négy egyforma szeletre, és a bőrös felüket vágjuk be ferdén 4-5 helyen.

3. Mikor a szűrt víz felforrt, tegyük az edénybe a burgonyát. Ezt 10 percig fogjuk párolni. 3 perccel később tegyük az edénybe a spárgát, újabb 4 perc eltelt után pedig a borsót. Mielőtt elzárjuk a tüzet a pároló edény alatt egy villával ellenőrizzük, hogy a zöldségek megpárolódtak-e! 

4. A serpenyőben olvasszuk fel 4 szeletet a fűszervajból. Bőrös felükkel lefelé fektessük bele a halakat, és közepes lángon kezdjük el pirítani. A bőrének szép ropogósra kell sülnie, a hal húsának pedig a közepéig át kell fehérednie, ez a szeletek vastagságától függően 5-10 percet vesz igénybe. Mikor a bőrös fele elkészült, fordítsuk meg, majd pirítsuk ezt a felét is addig, amíg a hal oldala ki nem fehéredik. 

5. Mikor elkészült a hal tálalhatunk is. Tegyünk egy-egy szelet halat a tányérokra, tegyünk melléjük a burgonyába, a spárgából és a borsóból, majd a zöldségek tetejére tegyünk 1-1 vékony szelet fűszervajat.

Főbb érvek a párolás mellett:

1. A gőzben párolás az egyik legegészségesebb módja a zöldségféléknek.
2. Segít megőrizni a zöldségek ízét és táplálkozási értékét.
3. Nem igényel nagy szaktudást.

szabo_jucus_5_hozzavalos_vacsorak.jpg

Mit szólnál hozzá, ha hasonlóan egyszerű és egészségtudatos  vacsorákat készíthetnél, mint ez a lazac?


S ráadásul esténként nem kellene órákon át a konyhában állnod, mégis meleg és finom vacsorát készíthetnél! 
5 hozzávalós vacsorák könyvemben megmutatom, ez hogyan lehetséges!

A könyv beszerezhető a Libri könyvesboltokban, a www.libri.hu-n is!

Szerezd be a saját példányodat most!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://5hozzavalo.blog.hu/api/trackback/id/tr4313904608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása