5 hozzávaló - Szabó Jucus

Last minute karácsonyi köret: Diós rizottó Szólj hozzá!

Last minute karácsonyi köret: Diós rizottó

By: szabojucus 2015. december 22.

dios-rizotto-cover.jpg

Már tudod milyen húst vagy halat csinálsz karácsony este, de nem tudod mi lesz a köret? Íme, egy könnyen elkészíthető, de annál finomabb köret, ami szinte mindenhez passzol!

Diós rizottó

Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók (4 személyre):
- 30 dkg kerekszemű rizs
- 1 dl száraz fehérbor
- 5 dkg parmezán
- 10 dkg dió
- 10 dkg vaj

Szükséges eszközök:
- vágódeszka
- kés
- serpenyő
- sajtreszelő
- lábas
- fakanál

Elkészítés:
1. A diót apróra vágjuk, és száraz serpenyőben addig pirítjuk, amíg egy kis színt kap és finom illata nem lesz. Egy evőkanálnyit félreteszünk a díszítéshez.

2. A sajtot lereszeljük. 

3. A vaj felét egy edényben felhevítjük, a rizst fehéredésig pirítjuk benne, majd felöntjük a borral, és megvárjuk, amíg a rizs beszívja. Ekkor közepes lángon folyamatos kevergetés mellett, merőkanalanként adunk hozzá vizet. (Ha szakszerű akarnék lenn, akkor zöldségalaplét, de ezt ugye ki tud otthon előhúzni a mellényzsebéből?) Mindig meg kell várni, hogy a rizs felszívja a folyadékot és után jöhet a következő merőkanállal. Amint a rizs megpuhult levesszük a tűzről.

4. Hozzákeverjük, a maradék vajat, a reszelt parmezánt és a pirított, apróra vágott diót és egy pici sót.

5. A tetejét megszórva a díszítéshez félretett dióval és már tálaljuk is.

Ha nem csak a köret hiányzott, hanem az is, amit mellé tálalsz, akkor itt egy szuper Lazac steak mellé!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://5hozzavalo.blog.hu/api/trackback/id/tr398150368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.