Így készítsd el a karácsonyi menüt 2 óra alatt! (videókkal és 9 lépéses útmutatóval) - 5 hozzávaló

5 hozzávaló

Kosarad:
Így készítsd el a karácsonyi menüt 2 óra alatt! (videókkal és 9 lépéses útmutatóval) Szólj hozzá!

Így készítsd el a karácsonyi menüt 2 óra alatt! (videókkal és 9 lépéses útmutatóval)

By: szabojucus 2017. december 20.

img_0731.JPG

A karácsonyi készülődés néha stresszes. Nem elég, hogy egy rakat ajándékot vásárol, és somagol be az ember, még a karácsonyi vacsora hozzávalót is be kell szerezni és persze meg is kell főzni!

Lehetne ezt egy kicsit stresszmentesebben? Mármint a főzést!

A válaszom igen! A divány.hu-val közös videósorozatunkban most megmutatjuk, hogy hogyan készíthetsz el egy 5 fogásos, 5 hozzávalós ételekből álló karácsonyi menüt, 2 óra alatt!

Íme a videók sorban, alattuk pedig a 9. lépésből álló időrendi útmutató az elkészítésükhöz!

1. Narancsos tökleves (recept és pontos leírás itt)

2. Lazac steak (recept és pontos leírás itt)

3. Diós rizottó (recept és pontos leírás itt)

4. Mézes-kecskesajtos kelbimbó (recept és pontos leírás itt)

5. Körtés-gyömbéres pite (recept és pontos leírás itt)

9 lépéses elkészítési útmutató

1. lépés: töksütés

Először készítsük elő a tököt a leveshez. (Ezt például előző este is meg lehet csinálni, akkor még gyorsabb lesz a vacsora összeállítása.) Kapcsoljuk be a sütőt, és melegítsük elő 190°C-ra. Mossuk meg a tököt, vágjuk ketté, és a kanál segítségével kikaparjuk a magját. Majd vágjuk vékony, 4-5 cm-es szeletekre, tegyük egy jénai tálba, és 40 perc alatt süssük meg.

2. lépés: a pite előkészítése

Míg sül, készítsük elő a pitét, mert azt egyből tesszük majd a meleg sütőbe. A körtéketmossuk meg és vágjuk vékony cikkekre. Tegyük egy serpenyőbe, szórjuk meg a gyömbérrel és a porcukorral, öntsünk rá 1 dl-t a tejszínből, és kis lángon fedővel lefedve pároljuk puhára. Félidőben vegyük le a fedőt, hogy a felesleges folyadék el tudjon párologni.

A levestésztát a gyúródeszkára sütőpapírostól hajtsuk ki. A piteformát helyezzük rá, rajzoljuk körbe, majd a tésztát tegyük a vajjal kikent piteformába. A maradék tésztából szaggassunk kis csillagokat. A körtét öntsük bele a piteformába, ha marad egy kis leve, azt is öntsük rá. Szépen helyezzük el rajta a csillagokat, DE 3-4-et tegyünk félre fejenként, mert ez lesz a levesünk betétje is!

Mikor a tök elkészült, vegyük ki, hagyjuk hűlni, és tegyük be a helyére a pitét, és 25-30 perc alatt süssük meg.

3. lépés: a levesbetét

Közben készítsük elő a levesbetéteket: egy sütőpapírral kibélelt tepsibe tegyük be a tésztacsillagokat, és egyelőre tegyük félre.

4. lépés: a rizottó

Következhet a rizottó! A diót vágjuk apróra és száraz serpenyőben addig pirítsuk amíg egy kis színt kap, és finom illata nem lesz. Egy evőkanálnyit tegyünk félre a díszítéshez. Reszeljük le a parmezánt.

A vaj felét egy edényben hevítsük fel, majd öntsük bele a rizst és pirítsuk fehéredésig. Ekkor öntsük fel a borral, és folyamatos keverés mellett várjuk meg, amíg a rizs beszívja. Ezután közepes lángon folyamatos kevergetés mellett, merőkanalanként adjunk hozzá vizet. Mindig várjuk meg, hogy a rizs felszívja a folyadékot és után jöhet a következő adag. Amint a rizs megpuhult levesszük a tűzről.

Hozzákeverjük, a maradék vajat, a reszelt parmezánt és a pirított, apróra vágott diót és egy pici sót, ha nem találnák elég sósnak. Tegyük félre.

5. lépés: a leves

Jöhet a leves, amihez először is vegyük ki az elkészült pitét a sütőből, és tegyük be a helyére levesbetétet sülni. Mikor elkészült vegyük ki.

Vegyük le a sütőt 50 fokra, ebben fogjuk melegen tartani a vacsorát.

Majd állítsuk össze a levest. Hámozzuk meg a már kihűlt, sült tököt és tegyük a lábasba. Adjuk hozzá a tejszínt, a mézet, és 1-2 dl vizet (ki milyen sűrűn szereti) majd botmixerrel turmixoljuk össze. Fakanállal időnként megkeverve várjuk meg míg felforr. Ekkor óvatosan, folyamatos keveréssel adjuk hozzá a narancs kifacsart levét, és főzzük ezzel is 2-3 percig.

Majd fedjük le, és tegyük be a 50 fokosra állított sütőbe. Tegyük mellé az elkészült rizottót is, hogy az is meleg maradjon.

6. lépés: a meleg saláta

Készítsük el a salátát is. A kelbimbókat mossuk meg és vágjuk félbe. A lábasba öntsünk kevés vizet, tegyük bele a szúrőt, öntsük bele a kelbimbót, és fedővel lefedve 10 perc alatt gőz fölött pároljuk meg.

Vágjuk csíkokra a bacont, és szeletekre a fokhagymát. Serpenyőben kezdjük el pirítani a bacont, és ha már kezd sízne lenne, adjuk hozzá a fokhagymát. Mikor szép ropogósra sültek vegyük le a tűzről, és keverjük hozzá a már elkészült kelbimbót. Mehetnek ők is a sütőbe.

7. lépés: a tejszínhab

Verjük fel a tejszínhabot a pitéhez, és tegyük a hűtőbe.

8. lépés: a lazac

Készítsük el a lazacot. Pikkelyezzük le, mossuk meg, papírtörlővel töröljük szárazra. Vágjuk négy egyforma szeletre, és a bőrös felüket vágjuk be ferdén 4-5 helyen. Sóvaldörzsöljük be alaposan.

A serpenyőben olvasszuk fel a vajat. Bőrös felükkel lefelé fektessük bele a halakat, és közepes lángon kezdjük el pirítani. A bőrének szép ropogósra kell sülnie, a hal húsának pedig a közepéig át kell fehérednie, ez a szeletek vastagságától függően 5-10 percet vesz igénybe.

Mikor a bőrös fele elkészült, fordítsuk meg, facsarjuk rá a citrom levét, reszeljük rá a fokhagymát. Majd pirítsuk ezt a felét is addig, amíg a hal oldala ki nem fehéredig. Mikor elkészült vegyük ki a levest, tegyük a helyére a lazacot, és kezdődhet a tálalás!

9. lépés: a tálalás

Először a levest szedjük tányérokba, a tetejüket díszítsük meg egy kis tejszínnel, majd tegyük rá a csillagokat.

Jöhet a fő fogás: ehhez fektessünk egy-egy szelet lazacot a tányérokra, tálaljunk mellé a rizottóból, aminek a tetejét szórjuk meg dióval. Tegyünk mellé a meleg salátából, morzsoljuk rá a kecskesajtot és csurgassuk meg mézzel.

Végül a pite: vágjuk vékony szeletekre és tejszínhabbal együtt tálaljuk!

 

Kellemes Karácsonyt, és finom falatokat Mindenkinek! 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://5hozzavalo.blog.hu/api/trackback/id/tr3513563747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása