Rakott padlizsán pohárban - Regényből főztem sorozat II. - 5 hozzávaló

5 hozzávaló

Kosarad:
Rakott padlizsán pohárban - Regényből főztem sorozat II. 5 komment

Rakott padlizsán pohárban - Regényből főztem sorozat II.

By: szabojucus 2021. május 17.

Bevallom, hogy szeretem a könnyed, szerelmetes, de azért bonyodalmakkal teli történeteket. Engem egy hosszabb nap után, amikor annyit kellett gondolkodni és gondoskodni ezek kapcsolnak ki a legjobban.

rakott_padlizsa_n_5_hozzavalobol_regenybol_foztem_ii_3.JPG

R. Kelényi Angelika Róma, Róma című regényét azért is szerettem, mert olvasás közben valóban kicsit az olasz fővárosban érezhettem magam. S az sem volt utolsó hogy a szereplők isteni ettek: pizzát és Melanzane alla Parmigiana-t, ami a következő receptemet ihlett!

Hangsúlyozom, hogy “ihlette”, mert bevallom a könnyebbik végén fogtam meg a történetet, és házi paradicsom  szósz helyett piros pestot használtam… De néha kellenek az ilyen segítségek, amikor valami finomat ennél de nincsen erőd vagy kedved sokáig a konyhában állni.

Szóval fogadjátok szeretettel ezt a padlizsános, paradicsomos, sok sajtos finomságot ezúttal pohárban rétegezve!

rakott_padlizsa_n_5_hozzavalobol_regenybol_foztem_ii_1.JPG
RAKOTT PADLIZSÁN pohárban

Elkészítési idő: 20 perc + 30 perc sütés

Hozzávalók (4 pohárhoz):
- 1 nagyobb padlizsán
- 1/2 üveg (10 dkg) piros pesto
- 10 dkg mozzarella
- 6 dkg parmezán
- 15 levél friss bazsalikom

Szükséges eszközök:
- vágódeszka
- kés
- serpenyő
- olaj
- sajtreszelő
- 4 db tűzálló pohár a sütéshez*
* Én az IKEA-s poharaimat használtam hozzá (nem reklám, csak info nektek!)

Elkészítés:
1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

2. A padlizsánt vékony karikákra vágjuk, serpenyőben mindkét oldalukat aranybarnára sütjük.

3. A mozzarellát vékony szeletekre vágjuk, a parmezánt reszeljük le.

4. A poharakba rétegezzük a hozzávalókat: egy szelet padlizsán, megkenjük piros pestoval, egy szelet mozzarella, megszórjuk parmezánnal, majd jöhet egy újabb réteg. A végén a tetejét reszelt parmezánnal zárjuk.
25-30 perc alatt készre sütjük, amíg szépen meg nem pirul a tetején a sajt.

5. Tálalás előtt frissen felszeletelt bazslaikommal megszórva tálaljuk.

Kinek jött meg a kedve ezt a finomságot elkészíteni?

A "Regényből főztem" sorozatom első részében egy másik R. Kelényi Angelika regényből, a Barcelona, Barcelonából főztem, ami  itt találjátok!

Ha pedig további ihletre van szükségetek, hogy mit főzzetek vacsorára, akkor az 5 hozzávalós vacsorák könyvem segíthet nektek ebben. Bővebben róla itt!

rakott_padlizsa_n_5_hozzavalobol_regenybol_foztem_ii_2.JPG

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://5hozzavalo.blog.hu/api/trackback/id/tr3216561756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

élhetetlen 2021.05.19. 22:56:33

Szép, és biztosan finom is. Én csak addig szoktam eljutni, hogy felszeletelem a padlizsánt, nem vékonyra, hanem úgy fél centisre, és vagy serpenyőben, vagy tepsiben megsütöm. Aztán, még langyosan, leengedek a torkomon pár szeletet, mint egy osztrigát, a többi jöhet később. Reggelire medvesajtos kenyérre hidegen, ha van krumplipürém, akkor vacsorára, melegítve. És még mindig elkápráztat, hogy egy egyszerű zöldség hogyan lehet ennyire finom. Ja, és kettővel kezdek, mert az egyik, már megsütve megy a fagyóba.

szabojucus · http://www.5hozzavalo.hu 2021.05.25. 20:54:28

@élhetetlen: Igen! Valóban egy nagyszerű étel, a padlizsán bárhogyan is! De osztrigával még nem próbáltam! :)

élhetetlen 2021.05.25. 21:35:52

@szabojucus: Én sem osztrigával próbáltam, hanem, „mint egy osztrigát”. Ha nem sütöd nagyon kérgesre, akkor az állaga olyan, mint az osztrigáé, és hasonló az önkényeztetés élménye, akkor is, ha más az íz.

szabojucus · http://www.5hozzavalo.hu 2021.05.25. 21:45:45

@élhetetlen: :D :D :D Na lehet megyek lefekszem, mert ezt eléggé félre olvastam!

élhetetlen 2021.05.25. 22:10:45

@szabojucus: Semmi gond, további jó főzőcskézést, puszi!
süti beállítások módosítása