Túléltük a hetet, ezért jár nekünk a jutalom süti! :)
Aki ismeri a Tarte tatin-t, ez egy klasszikus francia almatorta, annak ismerős lesz a technika, amivel ez a süti készül. A lényege, hogy sok-sok gyümölcsöt egy serpenyőben karamellizálunk, majd letakarjuk tésztával és így fejjel lefelé sütjük meg. Én ezt most sárgabarackkal készítettem el, mert annak van szezonja, és dőzsölés képpen a végén egy kis tejszínhabot tettem rá. Az eredmény egy hideg-meleg, ragacsos-ropogós, nagyon gyümölcsös csoda lett, amit nem lehet abba hagyni!
Ez a süti nem lesz szépségverseny nyertes, nem is diétás, de pénteken, egy hosszú hét után megérdemeljük! :)
Fordított sárgabarackos süti, 5 hozzávalóból
Elkészítés idő: 40 perc (15 perc előkészítés, 25 perc sütés)
Hozzávalók (2 főre):
- 1 csomag leveles tészta negyede
- 8 kisebb sárgabarack (magozás után 25 dkg)
- 1,5 dkg vaj
- 3 dkg cukor
- 1,5 dl tejszín
Szükséges eszközök:
- kés
- 15 cm átmérőjű teflon edény (nekem ilyen van)
- habverő
- keverőtál, a habveréshez
Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 200 °C fokra.
2. A sárgabarackot megmossuk, kimagozzuk, negyedekre vágjuk.
3. Az edényben kis lángon feltesszük a vajat. Ha felolvadt mehet bele a cukor. Amint a cukor teljesen felolvadt és nem szemcsés, mehet bele a sárgabarack is. 5 perc kell alacsony lángon a baracknak, hogy kicsit megpuhuljon. Sem a cukrot, sem a barackot nem kell kevergetni, elég ha a kicsit csak megrázogatjuk az edényt. Míg puhul a barack felverjük a tejszínt.
4. Zárjuk el a barack alatt a lángot. A leveles tésztából vágjunk egy 16*16 cm-es darabot (ez körül-belül a tészta negyed), és terítsük a gyümölcs tetejére. A széleit kicsit tűrjük be az edény és a barack közé. A közepébe szúrjunk egy lyukat, hogy a felesleges gőz ki tudjon rajta menni. (A képek között látjátok, hogyan.)
5. Tegyük a meleg sütőbe, és 25 perc alatt pirítsuk ropogósra. A sütőből kivéve 2-3 percet pihentessük, majd tegyünk az edényre egy tányért, és egy gyors mozdulattal fordítsuk meg. Mehet rá a hideg tejszínhab és azonnal :) együk is meg!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Szabóbakterúr 2014.07.04. 14:51:40