Expressz kenyér tönkölybúzából - 5 hozzávaló

5 hozzávaló

Kosarad:
Expressz kenyér tönkölybúzából 2 komment

Expressz kenyér tönkölybúzából

By: szabojucus 2016. szeptember 08.

expressz-tonkolykenyer_basic.jpg

Legjobb családban is előfordul, hogy reggel nincs otthon elég kenyér. De kora reggel kinek van kedve lemenni a boltba, két órát meg még sem várhatunk a reggelivel? Mit lehet ilyenkor tenni?

Íme egy expressz kenyér recept, amivel összesen háromnegyed óra alatt friss kenyeret varázsolhatunk az asztalra. Nincs is jobb mint egy napindító a friss, meleg vajas kenyér! Már csak egy jó omlett kell mellé! :)

Expressz tönkölykenyér 

Hozzávalók:
- 30 dkg tönkölybúzaliszt (TBL70)
- 1 csomag porélesztő
- 1 teáskanál só
- 2 dl langyos víz
- olaj a jénai kikenéséhez

Szükséges eszközök:
- keverőtál
- mérleg
- jénai fedővel

Elkészítés:
1. Kapcsoljuk be a sütőt 230 fokra légkeveréssel.

2. Míg felmelegszik, előkészítjük a kenyeret. Ehhez a oldjuk fel a porélesztőt a langyos vízben. A lisztet és a sót öntsük egy nagy tálba. Kézzel keverjük jól össze és fokozatosan adjuk hozzá az élesztős vizet. Amíg a sütő el nem éri a szükséges hőmérsékletet, addig "dagasszuk" a tésztát, ami legalább egy jó kis reggeli torna!

3. Ha meleg a sütő, olajjal kenjük ki, majd lisztezzük ki a jénait, és tegyük bele a tésztát. 25 percig fedővel, majd 8 percig fedő nélkül sütöm.

Nem kell megijedni, ha picinek tűnik a kenyér, mikor a sütőbe tesszük. Mivel nem hagytuk kelni a kenyeret, így a sütőben a melegen kezd el dolgozni az élesztő, és szép nagyra, legalább a kétszeresére dagad a kenyerünk, mire elkészül! 

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://5hozzavalo.blog.hu/api/trackback/id/tr5211672508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szemi90 2016.09.09. 08:16:48

@Márk_Márk: Hát ha élesztővel csinálod, akkor nem kell neki annyi idő. Ha van kovász, azzal finomabb lesz a kenyér, de sokkal több idő, míg elkészül.

szabojucus · http://www.5hozzavalo.hu 2016.09.14. 14:20:13

@szemi90: Szia Márk!
Ez a kenyér receptem egy gyors megoldás arra, ha épp kifogyott otthon a kenyér, és kellene valami. De valóban kovásszal sokkal finomabb kenyeret lehet készíteni!
Jucus
süti beállítások módosítása