Csavaros zöldséges lepény - 5 hozzávaló

5 hozzávaló

Kosarad:
Csavaros zöldséges lepény Szólj hozzá!

Csavaros zöldséges lepény

By: szabojucus 2017. január 06.

csavaros-zoldseges-lepeny_3.JPG

Egy kis türelem, némi kézügyesség, finom alapanyagok és már kész is egy újabb abbahagyhatatlan 5 hozzávalós finomság. 

Sokszor jött már velem szembe ilyen csodás tekergős lepény kép az interneten, de eddig még nem vettem a bátorságot, hogy készítsem. Az ünnepek alatt kipihenten volt időm kísérletezgetni, a családom pedig letesztelni az én verziómat! Bár zöldséges lepény, de a lelke mégis a házi, füstölt húsos szalonna! Ad neki egy szuper füstös ízt, és megadja azt a minimális sós ízt, ami épp kiemeli a zöldségek ízét. Biztatlak benneteket, hogy keressetek a közeletekben egy háztáji boltot vagy termelőt, ahol igazi és finom füstölt finomságokat tudtok beszerezni! (11. kerületiek figyelem, az én kedvenc beszerzési forrásom erre ez a hely!)

Ne ijedjetek meg a tekeréstől, mert bár elsőre lehet kicsit girbe-görbe vagy csálé lesz, de hamar bele lehet jönni. Ja és, jól eshet az egy egész napos munka vagy rohangászás után, egy kis kreatívoskodás a konyhába! 

Csavaros zöldséges lepény

Elkészítés idő: 15 perc előkészítés + 25 perc sütés

Hozzávalók:
- 1 nagyobb cukkini
- 1 nagyobb répa
- 10 dkg házi füstölt húsos szalonna vagy bacon vékony szeletekre vágva 
- 1 csomag leveles tészta
- 1 teáskanál lestyán

Szükséges eszközök:
- zöldséghámozó
- vágódeszka 
- kés
- egy nagyobb tepsi 
- sütéshez pite forma aminek az alja 20 cm átmérőjű
- zsiradék és liszt a forma kikenéséhez

Elkészítés:
1. A sütőt melegítsük elő 175 °C-ra.

2. A répát hámozzuk meg, és mossuk meg a cukkinivel együtt. Vagy zöldséghámozóm vagy ha az nincsen, akkor késsel hosszában vágjuk vékony szeletekre mindkettőt.  

3. A leveles tésztát terítsük ki. Tegyük rá a piteformát, vágjuk körbe egy késsel, hogy kb. 1,5 cm-rel szélesebb kört kapjunk, mint a piteforma alja. Kis zsiradékkal kenjük ki, és lisztezzük ki. A leveles tésztát tegyük a pite formába, és ha a perem, néhol nem lenne elég magas, azt a maradék tésztával egészítsük ki. Majd az alját szórjuk meg a lestyánnal.

4. Most jön a legnehezebb része, amihez kell egy kis türelem! :) Kezdjük el a közepétől kiindulva az egyes alapanyagokat feltekerni, felváltva használva a répát, a cukkinit és a bacont. Ha a végén elfogyna a tekernivaló, és nem értünk el a tészta széléig, akkor hajtogassuk be a zöldség felé a tésztát. Így plusz egy ropogós részt kapunk, amit mindenki szeretni fog!

5. Tegyük a lepényt előmelegített sütőbe, és alul sütéssel 20-25 perc alatt süssük szép ropogósra. 

Tipp: Maradni fog egy kis tészta, amivel egy csomó izgalmas dolgot csinálhatunk. Például szórjuk meg kakaóval és egy kis cukorral, tekerjük fel és vágjuk fél centis karikákra. Sütőpapírral téve, 15 perc alatt isteni mini kakaós csigákat kapunk! 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://5hozzavalo.blog.hu/api/trackback/id/tr3812097683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása