Szerintem méltatlanul elhanyagolt hozzávaló a burgonya. Legtöbben csak hasábburgonyaként eszik, pedig nagyon sok fantázia van benne. Íme egy szokatlan felhasználása krémlevesként.
Ez egy glutén- és laktózmentes leves, könnyű, meleg vacsorának ideális. De hogy a pasik se maradjanak éhesek, nekik a pirított tökmagot helyettesíthetjük kolbász chips-szel.
Póréhagymás burgonyakrémleves
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók (4 személyre):
- 35 dkg burgonya (kb. 3 közepes)
- 1 szál póréhagyma
- 2 dl rizstejszín (nem laktózérzékenyeknek mehet sima tejszínnel is)
- 1 csokor petrezselyem
- 3 evőkanál tökmag
Pasi változathoz:
- 5 dkg kolbász
Szükséges eszközök:
- zöldséghámozó
- vágódeszka
- kés
- lábas
- fakanál
- serpenyő
- botmixer
Elkészítés:
1. A burgonyát megmossuk, meghámozzuk, kockákra vágjuk, és annyi enyhén sós vízben, amennyi épp ellepi, főzni kezdjük.
2. A póréhagymát megmossuk, a zöldjét is felkarikázzuk. A félig kész burgonyához adjuk. Ha közben nagyon elfőtt volna a burgonya a levét, akkor egy kicsit pótolhatjuk.
3. A petrezselymet megmossuk, apróra vágjuk. A serpenyőben megpirítjuk a tökmagot. Ha pasi verziót is készítünk, akkor a kolbászt karikákra vágjuk, és a tökmag után azt is szép ropogósra sütjük.
4. Mikor a burgonya megpuhult, egy botmixerrel az egészet pépesítjük. Hozzáöntjük a rizstejszínt, kicsit megsózzuk és még egyet rottyantunk rajta. Ha túl sűrűnek találjuk, akkor még egy kis vizet adhatunk hozzá, hogy elérjük a kívánt leves állagot. (Itt jegyezném meg, hogy bár elég gyakran főzök, ezt még sokszor nekem is nehéz elsőre eltalálnom.)
5. Kis csészékben tálaljuk, a petrezselyemmel és tökmaggal megszórva. A pasiknak pedig mehet rá a kolbász-chips.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.