Karácsonyi köret: Körtés-mézes kelbimbó - 5 hozzávaló

5 hozzávaló

Kosarad:
Karácsonyi köret: Körtés-mézes kelbimbó 2 komment

Karácsonyi köret: Körtés-mézes kelbimbó

By: szabojucus 2015. december 14.

kortes-mezes-kelbimbo_cover.jpg

Bevallom még mindig nem vagyunk túl jó barátságban én és a kelbimbó. Évek óta gyűrjük egymást, de az emlékezetemben élő keserű íz mindig erősebb, és a boltból már nem kerül haza. De a karácsony nem telhet el kelbimbós köret nélkül.

De hogyan érjük el hogy ne legyen keserű? A titok, hogy nem szabad túl sokáig hőkezelni, mert akkor szép zöld marad és az íze is finom lesz. Főleg ha megbolondítjuk ragacsos mézzel, ropogós dióval, édes körtével és egy kis sonkával.

Körtés, mézes kelbimbó

Elkészítési idő: 25 perc

Hozzávalók (4 személyre):
- 30 dkg kelbimbó
- 5 dkg szárított kicsit zsírosabb sonka
- 10 dkg dió
- 2 érett körte
- 3 ek méz

Szükséges eszközök:
- vágódeszka
- kés
- tésztafőző lábas vagy edény és fém szűrő, fedővel
- tányér
- serpenyő fedővel
- fakanál
- evőkanál

Elkészítés:

1. A kelbimbókat megmossuk és félbe vágjuk, 5 percig gőz fölött előpároljuk, majd egy tányérra tesszük hűlni. Ehhez a lábas aljába vizet teszünk, mikor felforrt, vagy a tésztaszűrűbe vagy a fémszűrőbe helyezzük fölé helyezzük a kelbimbót, és fedővel letakarjuk.

2. A körtét megmossuk és cikkekre, majd félbe vágjuk. A sonkát felcsíkozzuk. A diót apróra vágjuk, majd a serpenyőben szárazon megpirítjuk és félretesszük.

3. A még forró serpenyőbe dobjuk a sonkát. Mikor szép ropogósra sült, hozzáadjuk a kelbimbót és a körtét, és pár percig fedő alatt pároljuk. Ha a körte nem túl leveses, akkor 2-3 evőkanál vizet tehetünk alá, hogy ne égjen oda, hanem párolódjon.

4. Mikor a körte már puha, 2 evőkanál mézet adunk hozzá, átforgatjuk ezzel is, majd levesszük a tűzről.

5. Tálaláskor megszórjuk a pirított dióval és a tetejére csurgatjuk a maradék.

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://5hozzavalo.blog.hu/api/trackback/id/tr208149192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A fickó 2015.12.15. 15:32:21

A kelbimbónak most van a szezonja, a jó kelbimbó egyáltalán nem keserű, akkor sem, ha szétfőzik, de tény, hogy már nem olyan finom. A bimbók nem túl tömöttek, hanem lazák. Emiatt is könnyen megfőnek, sülnek. Ha keserű, akkor borzasztó tud lenni, az kuka. Anno nagymamám kertje tele volt vele. Addig nem is tudtam, hogy keserű is tud lenni, amíg jóval később nem futottam bele ilyenbe. A legjobb, ha megcsípi a dér. Nekem pont van itthon, termelőtől veszem. Ha, keserű lenne vissza is vinném neki. :D Tényleg nem szabad túlkészíteni, de főleg azért mert színét, ízét veszti. Legjobb blansírozni, majd vajban tovább készíteni, de sütve is finom, meg gesztenyével így télen és igen körtével, szalonnával is remek. Sajnos sok a boltokban, piacokon a keserű rossz bimbó. :(
Ez a köreted egy meleg salátának is nevezhető. :)

szabojucus · http://www.5hozzavalo.hu 2015.12.16. 22:10:15

@A fickó: Nekem gyerekkoromból igazából csak keserű emlékeim vannak a kelbimbóról! :D Ezért jó sokáig nem is ettem. Egyébként ha termelőtől veszel bérmit is az mindig finomabb, ezt már másnál is tapasztaltam! Gesztenyés verziót pedig biztosan ki fogom próbálni.
süti beállítások módosítása