Múlt héten az első karácsonyi kekszes bejegyzésemben, a Legpuhább csokis keksz-nél jeleztem, hogy a maradék tojássárgáját tegyétek el, mert hozok hozzá receptet. Itt is van, az én egyik kedvencem: a Ropogós mandulavajas keksz. A sima vajas kekszért is ölni tudok, de ezt a mandulavajasat bevallom őszintén, addig eszem, amíg előttem van. Szóval, amikor elkészülnek, gyorsan egy kekszes dobozban a szekrény mélyére rejtem, hogy Karácsonyra is maradjon belőle! :D
Próbáljátok ki, mert azon kívül, hogy isteni, fehér liszt helyett zabliszttel, cukor helyett nyírfacukorral készül, szóval nem lesz akkor sem lelkiismeret furdalásotok, ha egy tucatot megesztek belőle! :D
Egy tipp! Egyedivé varázsolhatjátok a kekszet, ha betűs keksznyomdával saját szöveget írtok bele. Így lehet akár névre szóló kekszeket is készíteni, és kerülhet ez a fa alá, mint saját készítésű gasztroajándék!
Én is ilyet készítettem az első 5 HOZZÁVALÓ BLOGGER REGGELI vendégeimnek, amiről a beszámolót itt olvashatjátok!
Mandulavajas keksz
Hozzávalók (20 db kekszhez):
- 8 dkg MyProtein mandulavaj
- 10 dkg nyírfacukor
- 1 egész tojás, és egynek a sárgája
- 1 tk sütőpor
- 15 dkg zabliszt
Szükséges eszközök:
- robotgép
- gyúródeszka
- sodrófa
- kerek sütikiszúró (vagy egy 6,5 cm átmérőjű pohár is tökéletes)
- keksznyomda
Elkészítés:
1. Melegítsük elő a sütőt 175 fokra.
2. Robotgépben keverjük össze a mandulavajat, a cukorral és a tojással, amíg szinte habos nem lesz.
(Nem lesz teljesen habos, mert a mandulavajat miatt nem lehet úgy felverni, de kicsit könnyebb lesz az állaga és ki fog picit fehéredni.)
3. A lisztet és a sütőport keverjük össze, majd 12,5 dkg adjuk a mandulavajas masszához, és egy robotgéppel keverjük össze.
4. Öntsük a maradék liszttel megszórt gyúródeszkára, és gyúrjuk addig, amíg szépen össze nem áll. Ekkor nyújtsuk fél cm vastagra a tésztát, szaggassuk ki, majd nyomdázzuk őket.
5. Süssük 10-12 percet, majd a sütőpapírról levéve hagyjuk kihűlni.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.