Reggelire örök favorit a tojás. Nekem bármilyen formában jöhet, én mindenhogyan imádom. Íme a 3 kedvencem, ami gakran kerül nálunk az asztalra.
Omlett, 5 hozzávalóból
Elkészítési idő: 15 perc
Hozzávalók (1 személyre):
- 2 tojás
- 1 evőkanál zsíros tejszín
- 1,5 dkg vaj
- 2 evőkanál reszelt sajt
- 2 evőkanál apróra vágott petrezselyem
Szükséges eszközök:
- villa
- keverőedény
- teflon serpenyő
- fakanál
Elkészítés:
1. A serpenyőt közepes hőfokon tegyük melegedni a tűzhelyre.
2. A tojásokat villával verjük fel jó alaposan. Mikor már szép habosak, adjuk hozzá a tejszínt és azzal is dolgozzuk össze.
3. A vajat olvasszuk fel a már meleg serpenyőben. Egy csepp vizet csöppentsünk a vajra, és ha már serceg, akkor elég meleg, mehet bele a tojás.
4. Közepes hőmérsékleten süssük a tojást. Ne keverjük össze, mint egy rántottát, hanem mikor a széle már ne folyós, akkor a fakanál segítségével húzzuk a széleket az edény közepe felé, közben döntsük meg a serpenyőt, hogy középről a tojás kifolyhasson. Ezt a műveletet addig végezzük, amíg már csak egy kicsit nedves a tojás teteje. Ekkor vegyük le a tűzhelyről.
5. Szórjuk meg a tetejét a reszelt sajttal, és a petrezselyemmel, hajtsuk, negyedbe, és mehet is a tányérra. Sajtból válaszd a kedvencedet, mert akkor fog a legjobban ízleni! :)
Spenótos tojáslepény
Elkészítés idő: 25 perc
Hozzávaló (4 fő részére):
- 20 dkg friss spenót
- 6 tojás
- 10 gerezd fokhagyma
- 1 dl tejszín
- 10 dkg sajt (én parmezánt használtam, de mindenki válasszon ízlése szerint)
Szükséges eszközök:
- egy keverőedény
- vágódeszka
- egy kés
- sajtreszelő
- sütésálló füles serpenyő, ha ez nincsen akkor egy sima serpenyő és alufólia
Elkészítés:
1. A sütőt melegítsük elő 200°C-ra felül sütésre vagy grillezésre.
2. Mossuk meg a spenótot, és vágjuk fel vékony csíkokra. A fokhagymát vágjuk vékony szeletekre.
3. A tojásokat verjük fel, és keverjük bele a tejszínt és sózzuk meg.
4. A serpenyőbe öntsünk egy kis olajat, dobjuk bele a fokhagymát és pirítsuk meg. Tegyük rá a spenótot, és pároljuk, amíg kicsit össze nem esik. Öntsük rá a tojást és süssük addig, míg az alja el nem kezd egy kicsit barnulni, és a teteje még lágy. Zárjuk el a serpenyő alatt a lángot, és reszeljük a lepény tetejére a sajtot.
5. Tekerjük be alufóliával a serpenyőnk nyelét, ha nem sütésálló, és tegyük be a sütőbe. Nem kell sok idő neki, míg szép ropogós barnára nem sül a tetején a sajt.
Cukkinis tojás felfújt
Elkészítési idő: 10 perc + 25 perc sütés
Hozzávalók (4 felfújthoz):
- 6 db tojás
- 10 dkg apróra vágott bacon (4 szeletet tegyünk félre)
- 1 nagyobb apróra vágott cukkini
- 1 pohár joghurt
- só
Szükséges eszközök:
- serpenyő
- fakanál
- vágódeszka
- kés
- sütésálló kis felfújt formák
Elkészítés:
1. A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
2. Forrósítsunk fel egy serpenyőt, tegyük bele az apróra vágott bacont és kezdjük el pirítani. Majd adjuk hozzá a cukkinit. Pár percig hagyjuk párolódni, majd vegyük le tűzről, hagyjuk kicsit hűlni.
3. A tojásokból kettőt a joghurttal együtt verjünk fel, picit sózzuk. A baconös zöldséget keverjük a tojáshoz. Négy kicsi felfújt formát tegyünk egy tepsibe. Mindegyik formába terítsünk egy-egy szeletet bacont osszuk el a tojásos keveréket négy felé.
4. Üssünk mindegyik tetejére egy tojást, és süssük kb. 20-25 percig.
A bejegyzés trackback címe: