A mézeskalácsot minden évben együtt csináljuk a gyerekekkel, s alig tudjuk megvárni vele a decembert! Idén egy új receptet készítettünk először, ami annyira jól sikerült, hogy hagyományos mézeskalácsot nem is fogunk készíteni. Ez tulajdonképpen egy vajas keksz, egy kicsit mézeskalácsosítva!
Mézeskalács zabkeksz
Elkészítési idő: 10 perc előkészítés + 1 óra hűtés + 10 perc sütés
Hozzávalók (20 db nagyobb vagy 35 db kisebb kekszhez):
- 22 dkg zabpehelyliszt
- 10 dkg vaj
- 8 dkg méz
- 1 tojás
- 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
Szükséges eszközök:
- robotgép
- szilikon lapát
- folpack
- kés
- vágódeszka
- sodrófa
- csillag, szívecske és mindenféle szaggató formák
- tepsi
- sütőpapír
Elkészítés:
1. A vajat vegyük ki a hűtőből 15 perccel előbb, hogy szobahőmérsékletű legyen, mire dolgozunk vele.
2. A robotgépben keverjük össze alaposan a vajat és a mézet a tojás sárgájával. Adjuk hozzá a zablisztet, és a mézeskalács fűszerkeveréket és dolgozzuk össze.
3. Kicsit nedves tésztát fogunk kapni, amit a szilikonlapáttal szedjünk ki a folpackra, csináljunk belől egy "cipót", csomagoljuk be, és tegyük minimum 1 órára a hűtőbe hűlni, hogy egy picit megkeményedjen.
4. Sütés előtt melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Vegyük ki a tésztát a hűtőből. Csomagoljuk ki és lisztezett deszkán nyújtsuk fél centiméter vastagra. Szaggassuk ki, tegyük a sütőpapírral bélel tepsibe. Kenjük meg a felvert tojásfehérjével, ha szeretnénk díszítsük mandulával, dióval.
5. Süssük 10-12 percet, majd a sütőpapírról levéve, rácson hagyjuk kihűlni.
Díszítés:
Ha a maradék tojásfehérjét, sok cukorral felverjük, akkor csoda szép fehér mázat készíthetünk a kekszekre. Színezhetjük áfonyalekvárral lilára, kakaóporral barnára, vagy kevés kukumával sárgára. Már csak egy kis zacskóba kell önteni, aminek a végét ollóval levágjuk, és kezdődhet a díszítés. A tetejére pedig szórhatunk, apróta vágott csokit, szezámmagot, mandulát, tökmagot, ki hogy szereti! :)
Tippek:
A zabpehelylisztet elkészíthetjük saját magunk is, ha a zabpelyhet aprítógépben, vagy kávédarálóban megörőljük. A nyers tészta 2-3 napig is pihenhet a hűtőben, és mikor megkívánjuk, egy adagot megsüthetünk belőle!
További karácsonyi édesség recepteket itt találsz a blogon »
Így készült az idén az első adag december 2-án nálunk! :)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.