5 hozzávaló, amire szükséged lesz a vietnámi tekercs elkészítéséhez - 5 hozzávaló

5 hozzávaló

Kosarad:
5 hozzávaló, amire szükséged lesz a vietnámi tekercs elkészítéséhez Szólj hozzá!

5 hozzávaló, amire szükséged lesz a vietnámi tekercs elkészítéséhez

By: szabojucus 2019. január 17.

Miért jó a vietnámi tekercs? Mert gyors, szénhidrátszegény, gluténmentes, egészséges és még finom is! 

Megmutatom, hogy rizslapból, friss zöldségekből egy kis gyakorlással, hogyan tudtuk isteni vietnámi tekercset készíteni. Millióféle változata létezik, megmutatom azt az 5 alap hozzávalót, amire szükségetek lesz ahhoz, hogy bárhol bármikor el tudjátok készíteni a saját verziótokat, az aktuális piaci zöldségkínálatból.

vietnami-tekercs-szabo-jucus-5-hozzavalo.JPG

Vietnámi tekercs 5 alap hozzávalója

1. Rizslap

Már egyre több helyen kapható. Az én kedvenc beszerzési forrásom az Ázsia bolt, a Nagycsarnok mellett. Itt elég sok félét, és sok féle méretben lehet kapni. Szerintem a nagyobb, 22-cm-es a legpraktikusabb, mert azt a legkönnyebb megtölteni. De sok más helyen is kapható már, például a nagy áruházláncokban, a nemzeti ételek részlegén az ázsia szekcióban keressétek.

2. Zöldségek

Bármilyen zöldséget haszálhatunk hozzá, a lényeg hogy, minél színesebb legyen. Válasszátok az idény zöldségeket, mert azok szezonjukban a legfinomabbak. Vékony, gyufaszálnyi csíkokra kell vágni a zöldségeket, és nyersen tesszük majd a tekercsbe. Az én kedvencem a répa, az uborka, a zellerszár, a színes kaliforniai paprikák, de sokszor teszek bele friss spenótot, rukkolát és a lila káposzta is feldobja ízben és színvilágban egyaránt! 

3. Hal vagy hús

Én a legtöbbször vékony csíkokra vágott füstölt lazacot használok, de tökéletes bele maradék csirkesült felcsíkozva. Aki pedig nem eszik húst, tehet bele tofut. 

4. Valami ropogós

Izgalmassá teszi a tekercset, ha még valami apró, ropogós dolog is van benne a friss zöldségeken kívül. Ez lehet apróra vágot földimogyoró vagy kesudió, de érdekes színt visz ad hozzá, ha fekete szezámmagot szórunk bele. 

5. Fűszerek

Ízben leginkább a koriander és a chilli passzol a tekercsekhez. De tehetünk bele bármilyen más friss zöldfűszert, mentát vagy bazsalikomot is. Én a tekercseket nem szoktam sózni, mert a szószom, ami egyenlő arányban összekevert szójaszószból és citromlévből áll, elég sós ízt ad a tekercsenk, ha belemártom.

igy-keszul-a-vietnami-tekercs-szabo-jucusssal_200.jpg

Alapvetően erre az 5 fajta hozzávaló lesz szükségetek, ha vietnámi tekercset akartok készíteni! Most pedig megmutatom az én kedvenc verziómat! 

Lazacos, kesudiós vietnámi tekercs

Elkészítési idő: 15 perc

Hozzávalók (2 személyre):
- 8 db rizslap 22 cm-es 
- friss színes zöldségek: 1 közepes sárgarépa, 1/2 kígyóuborka, 1 piros és 1 sárga kalifornia paprika, 3 szál zellerszár 
- 10 dkg füstült lazac
- 5 dkg kesudió (lehet pirított sós, az még több ízt ad a tekercshez)
- 1 csokor koriander

Szószhoz:
- 5 evőkanál szójaszósz
- 5 evőkanál friss citromlé

Szükséges eszközök:
- vágódeszka
- kés
- nagy edény
- vágódeszka
- kis keverő edény
- villa

Elkészítés:
1. A zöldségeket mossuk meg és vágjuk vékony, gyufaszálnyi csíkokra. A koriander szedjük leveleire. A kesudiót aprítsuk fel. A lazacot szintén csíkozzuk fel!

2. Töltsünk meg egy nagyobb edényt meleg, de nem forró vízzel. Készítsük magunk mellé a felaprított hozzávalókat és egy nagy vágódeszkát. 

3. Fogjunk egy rizslapot, mártsuk egyik oldalát a vízben, kezdjük el forgatni és kb. 15 másodperc múlva, amikor megpuhult terítsük a vágódeszkára. (A recept alatti videóban pontosan láthatjátok, hogy én hogyan készítettem!)

4. Pakoljuk a rizslap közepére egy csíkban a zöldségeket és a lazacot. 3 cm szélességben és magasságban építkezzünk. Végül szórjuk meg a kesudióval tegyük rá a koriander leveleket. Majd tekejük fel: hajtsuk be először jobb majd bal oldalon, aztán pedig alulról a tésztát, utána már szorosan fel tudjuk tekerni.

5. Szószhoz egyszerűen keverjük össze a szójaszószt a citromlével, és már tálalhatunk is 


Mit szólnátok egy kis videós segítséghez? A hét elején a FEM3 Caféban készítettem el élőben, a műsörvezetőkkel az én kedvenc verziómat! Kattintsatok a videóra, és ott minden apró trükköt és mozdulatot elleshettek!


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://5hozzavalo.blog.hu/api/trackback/id/tr2114258551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása