Miért jó a vietnámi tekercs? Mert gyors, szénhidrátszegény, gluténmentes, egészséges és még finom is!
Megmutatom, hogy rizslapból, friss zöldségekből egy kis gyakorlással, hogyan tudtuk isteni vietnámi tekercset készíteni. Millióféle változata létezik, megmutatom azt az 5 alap hozzávalót, amire szükségetek lesz ahhoz, hogy bárhol bármikor el tudjátok készíteni a saját verziótokat, az aktuális piaci zöldségkínálatból.
Vietnámi tekercs 5 alap hozzávalója
1. Rizslap
Már egyre több helyen kapható. Az én kedvenc beszerzési forrásom az Ázsia bolt, a Nagycsarnok mellett. Itt elég sok félét, és sok féle méretben lehet kapni. Szerintem a nagyobb, 22-cm-es a legpraktikusabb, mert azt a legkönnyebb megtölteni. De sok más helyen is kapható már, például a nagy áruházláncokban, a nemzeti ételek részlegén az ázsia szekcióban keressétek.
2. Zöldségek
Bármilyen zöldséget haszálhatunk hozzá, a lényeg hogy, minél színesebb legyen. Válasszátok az idény zöldségeket, mert azok szezonjukban a legfinomabbak. Vékony, gyufaszálnyi csíkokra kell vágni a zöldségeket, és nyersen tesszük majd a tekercsbe. Az én kedvencem a répa, az uborka, a zellerszár, a színes kaliforniai paprikák, de sokszor teszek bele friss spenótot, rukkolát és a lila káposzta is feldobja ízben és színvilágban egyaránt!
3. Hal vagy hús
Én a legtöbbször vékony csíkokra vágott füstölt lazacot használok, de tökéletes bele maradék csirkesült felcsíkozva. Aki pedig nem eszik húst, tehet bele tofut.
4. Valami ropogós
Izgalmassá teszi a tekercset, ha még valami apró, ropogós dolog is van benne a friss zöldségeken kívül. Ez lehet apróra vágot földimogyoró vagy kesudió, de érdekes színt visz ad hozzá, ha fekete szezámmagot szórunk bele.
5. Fűszerek
Ízben leginkább a koriander és a chilli passzol a tekercsekhez. De tehetünk bele bármilyen más friss zöldfűszert, mentát vagy bazsalikomot is. Én a tekercseket nem szoktam sózni, mert a szószom, ami egyenlő arányban összekevert szójaszószból és citromlévből áll, elég sós ízt ad a tekercsenk, ha belemártom.
Alapvetően erre az 5 fajta hozzávaló lesz szükségetek, ha vietnámi tekercset akartok készíteni! Most pedig megmutatom az én kedvenc verziómat!
Lazacos, kesudiós vietnámi tekercs
Elkészítési idő: 15 perc
Hozzávalók (2 személyre):
- 8 db rizslap 22 cm-es
- friss színes zöldségek: 1 közepes sárgarépa, 1/2 kígyóuborka, 1 piros és 1 sárga kalifornia paprika, 3 szál zellerszár
- 10 dkg füstült lazac
- 5 dkg kesudió (lehet pirított sós, az még több ízt ad a tekercshez)
- 1 csokor koriander
Szószhoz:
- 5 evőkanál szójaszósz
- 5 evőkanál friss citromlé
Szükséges eszközök:
- vágódeszka
- kés
- nagy edény
- vágódeszka
- kis keverő edény
- villa
Elkészítés:
1. A zöldségeket mossuk meg és vágjuk vékony, gyufaszálnyi csíkokra. A koriander szedjük leveleire. A kesudiót aprítsuk fel. A lazacot szintén csíkozzuk fel!
2. Töltsünk meg egy nagyobb edényt meleg, de nem forró vízzel. Készítsük magunk mellé a felaprított hozzávalókat és egy nagy vágódeszkát.
3. Fogjunk egy rizslapot, mártsuk egyik oldalát a vízben, kezdjük el forgatni és kb. 15 másodperc múlva, amikor megpuhult terítsük a vágódeszkára. (A recept alatti videóban pontosan láthatjátok, hogy én hogyan készítettem!)
4. Pakoljuk a rizslap közepére egy csíkban a zöldségeket és a lazacot. 3 cm szélességben és magasságban építkezzünk. Végül szórjuk meg a kesudióval tegyük rá a koriander leveleket. Majd tekejük fel: hajtsuk be először jobb majd bal oldalon, aztán pedig alulról a tésztát, utána már szorosan fel tudjuk tekerni.
5. Szószhoz egyszerűen keverjük össze a szójaszószt a citromlével, és már tálalhatunk is
Mit szólnátok egy kis videós segítséghez? A hét elején a FEM3 Caféban készítettem el élőben, a műsörvezetőkkel az én kedvenc verziómat! Kattintsatok a videóra, és ott minden apró trükköt és mozdulatot elleshettek!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.