Ha szereted a granolát, akkor azért, ha még nem kóstoltad, akkor azért készítsd el a saját granoládat. Megmutatom az alapokat, hogy milyen hozzávalókra lesz szükséged így bármikor összeállíthatod a saját változatodat.
Ha a granolára azt mondjuk, hogy sült müzli, akkor nem állunk messze a valóságtól. Az alapja egy gabonapelyhekből és olajos magvakból készült keverék, amit zsiradékkal és édesítővel összekeverünk, majd sütőben ropogósra és aranybarnára sütünk.
Milyen hozzávalókra lesz szükség?
1. Gabonapehely
Én a legtöbbször zabpehellyel készítem, ebből is mindig a nagyszeműt választom, mert ez ropogósabbra sül. A boltokban már sokféle gabonapelyhet lehet vásárolni, búzapehelyet, rozspelyhet, aki pedig gluténmentesen szeretné elkészíteni, annak javaslom a hajdinapelyhet vagy akár natúr kukoricapelyhet is.
Az alap elkészítéséhez gabonapehely(ek)ből 25 dkg lesz szükséged.
2. Olajos magvak
Bevallom, azért is kezdtem el házi granolát készíteni, mert én kevésnek találtam a keverékekben a magokat. Rengeteg magból választhatok dióból, mandulából, tökmagból, napraforgómagból, kesudióból, de szerintem vegyesen a legfinomabb. Az én kedvencem a dió, napraforgó keveréke.
Olajosmagvakból 15 dkg szükséges.
3. Zsiradék
Erre azért lesz szükség, hogy finom ropogósra süljön a granola. Két lehetőség van. Vagy semleges ízű olajat válassz, mint a kókuszolaj, olívaolaj vagy jó minőségű napraforgó olaj. Vagy egy karakteres ízűt, ami meghatározza majd a granola ízvilágát: dióolajat, mákolajat, tökmagolajat.
Zsiradékból 4 evőkanálnyira lesz szükség.
4. Édesítő
Ettől lesz finom édes, és ellenállhatatlan. Legjobb, ha folyékony állagú, de az se baj ha szemcsés, csak akkor felhasználás előtt, fel kell oldani a zsiradékban. Méz, kókuszvirágcukor, juharszirup, datolya szirup jó hozzá, ha pedig figyelsz az alakodra, akkor készítsd nyírfacukorral vagy eritrittel. Én sokszor választom a kókuszvirágcukrot, mert ad a granolának egy plusz karamelles ízt!
Édesítőből is 4 evőkanálnyi szükséges.
A granola alap elkészítése
A fenti négy hozzávalót egy nagy tálban keverjük össze alaposan. Minden szemet be kell vonnia a zsiradéknak és a édesítőnek. Akkor jó, ha az egész keveréknek nedves homok állaga van. Öntsük egy nagy, sütőpapírral kibélelt tepsibe. Terítsük szét a keveréket, hogy minden szem meg tudjon pirulni. Majd 180 fokos sütőben 10 perc alatt süssük ropogósra.
Csatos üvegben, légmentesen lezárva 1 hétig gond nélkül eláll!
5. Finomságok
Miztán kihűlt az elkészült alap tegyük bele a finomságokat. Amikor vannak friss gyümölcsök, akkor a legfinomabb azokkal tálalva. De így télen mehet bele aszalt gyümölcs: mazsola, áfonya, barack, szilva. Valami ropogós is mehet bele: alma chips, kókusz chips vagy apróra vágott csokoládé. Végül tehetsz még bele egy kis fűszert is, fahéjat vagy vaniliát. Ezekből majd több kísérlet után biztosan megtalálod a saját kedvenc kombinációdat!
Ennyire lesz szükség belőlük: 4 evőkanál aszalt gyümölcs, 4 evőkanál ropogós finomság, 2 teáskanál fűszer.
Nálam a legtöbbször ez az 5 hozzávalós granola alap készül, amit télen fagyasztott málnával, nyáron friss gyümölcsökkel turbózok fel!
Az én kedvenc 5 hozzávalós granola alapom
Hozzávalók (4 adaghoz):
- 25 dkg zabpehely
- 10 dkg dió
- 5 dkg napraforgómag
- 4 evőkanál kókuszzsír (szobahőmérsékleten, hogy folyós legyen az állaga)
- 4 evőkanál kókuszvirág cukor
Szükséges eszközök:
- vágódeszka
- kés
- 2 keverőedény, egy kisebb és egy nagyobb
- szilikon lapát a keveréshez
- sütőpapír
- tepsi (30*40 cm-es, de ha ekkor nincsen, akkor minél nagyobb)
Elkészítés:
1. A sütőt melegítsük elő 180 fokra, és tegyük a tepsibe a sütőpapírt.
2. A diót vágjuk apróra. A zabpehellyel, és napraforgóval keverjük össze a nagyobb edényben.
3. A kókuszzsírt pedig a kókuszvirág cukorral a kisebben. Öntsük a száraz hozzávalókhoz a nagyobb edénybe, és a szilikon lapáttal (de akár kézzel is) keverjük össze jó alaposan. A lényeg, hogy minden hozzávalót bevonjon a cukros kókuszzsíros keverék.
4. Öntsük az egészet a tepsibe, és egyenletesen oszlassuk el. Süssük 10 percig, amíg szép aranybarna nem lesz. Félidőben a szilikon lapáttal átforgathatjuk, hogy minden szem szép ropogósra süljön.
5. Miután kihűlt keverjük össze öntsük csatos üvegebe!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.