DIY Granola - 5 hozzávaló

5 hozzávaló

Kosarad:
DIY Granola Szólj hozzá!

DIY Granola

By: szabojucus 2019. január 30.

Ha szereted a granolát, akkor azért, ha még nem kóstoltad, akkor azért készítsd el a saját granoládat. Megmutatom az alapokat, hogy milyen hozzávalókra lesz szükséged így bármikor összeállíthatod a saját változatodat.

Ha a granolára azt mondjuk, hogy sült müzli, akkor nem állunk messze a valóságtól. Az alapja egy gabonapelyhekből és olajos magvakból készült keverék, amit zsiradékkal és édesítővel összekeverünk, majd sütőben ropogósra és aranybarnára sütünk. 

Milyen hozzávalókra lesz szükség?

DIY granola 5 hozzavalobolFotó: Szauer Judit Gasztro PR

1. Gabonapehely

Én a legtöbbször zabpehellyel készítem, ebből is mindig a nagyszeműt választom, mert ez ropogósabbra sül. A boltokban már sokféle gabonapelyhet lehet vásárolni, búzapehelyet, rozspelyhet, aki pedig gluténmentesen szeretné elkészíteni, annak javaslom a hajdinapelyhet vagy akár natúr kukoricapelyhet is.

Az alap elkészítéséhez gabonapehely(ek)ből 25 dkg lesz szükséged.

2. Olajos magvak

Bevallom, azért is kezdtem el házi granolát készíteni, mert én kevésnek találtam a keverékekben a magokat. Rengeteg magból választhatok dióból, mandulából, tökmagból, napraforgómagból, kesudióból, de szerintem vegyesen a legfinomabb. Az én kedvencem a dió, napraforgó keveréke.

Olajosmagvakból 15 dkg szükséges.

3. Zsiradék

Erre azért lesz szükség, hogy finom ropogósra süljön a granola. Két lehetőség van. Vagy semleges ízű olajat válassz, mint a kókuszolaj, olívaolaj vagy jó minőségű napraforgó olaj. Vagy egy karakteres ízűt,  ami meghatározza majd a granola ízvilágát: dióolajat, mákolajat, tökmagolajat.

Zsiradékból 4 evőkanálnyira lesz szükség.

4. Édesítő

Ettől lesz finom édes, és ellenállhatatlan. Legjobb, ha folyékony állagú, de az se baj ha szemcsés, csak akkor felhasználás előtt, fel kell oldani a zsiradékban. Méz, kókuszvirágcukor, juharszirup, datolya szirup jó hozzá, ha pedig figyelsz az alakodra, akkor készítsd nyírfacukorral vagy eritrittel. Én sokszor választom a kókuszvirágcukrot, mert ad a granolának egy plusz karamelles ízt!

Édesítőből is 4 evőkanálnyi szükséges. 

A granola alap elkészítése

A fenti négy hozzávalót egy nagy tálban keverjük össze alaposan. Minden szemet be kell vonnia a zsiradéknak és a édesítőnek. Akkor jó, ha az egész keveréknek nedves homok állaga van. Öntsük egy nagy, sütőpapírral kibélelt tepsibe. Terítsük szét a keveréket, hogy minden szem meg tudjon pirulni. Majd 180 fokos sütőben 10 perc alatt süssük ropogósra.  

Csatos üvegben, légmentesen lezárva 1 hétig gond nélkül eláll!

DIY granola alap 5 hozzavalobolFotó: Királyvölgyi Noémi

5. Finomságok

Miztán kihűlt az elkészült alap tegyük bele a finomságokat. Amikor vannak friss gyümölcsök, akkor a legfinomabb azokkal tálalva. De így télen mehet bele aszalt gyümölcs: mazsola, áfonya, barack, szilva. Valami ropogós is mehet bele: alma chips, kókusz chips vagy apróra vágott csokoládé. Végül tehetsz még bele egy kis fűszert is, fahéjat vagy vaniliát. Ezekből majd több kísérlet után biztosan megtalálod a saját kedvenc kombinációdat!

Ennyire lesz szükség belőlük: 4 evőkanál aszalt gyümölcs, 4 evőkanál ropogós finomság, 2 teáskanál fűszer.

 
Nálam a legtöbbször ez az 5 hozzávalós granola alap készül, amit télen fagyasztott málnával, nyáron friss gyümölcsökkel turbózok fel!

granola 5 hozzavalobolFotó: Szabó Jucus

Az én kedvenc 5 hozzávalós granola alapom

Hozzávalók (4 adaghoz):
- 25 dkg zabpehely
- 10 dkg dió
- 5 dkg napraforgómag
- 4 evőkanál kókuszzsír (szobahőmérsékleten, hogy folyós legyen az állaga)
- 4 evőkanál kókuszvirág cukor

Szükséges eszközök:
- vágódeszka
- kés
- 2 keverőedény, egy kisebb és egy nagyobb
- szilikon lapát a keveréshez
- sütőpapír
- tepsi (30*40 cm-es, de ha ekkor nincsen, akkor minél nagyobb)

Elkészítés:
1. A sütőt melegítsük elő 180 fokra, és tegyük a tepsibe a sütőpapírt.

2. A diót vágjuk apróra. A zabpehellyel, és napraforgóval keverjük össze a nagyobb edényben.

3. A kókuszzsírt pedig a kókuszvirág cukorral a kisebben. Öntsük a száraz hozzávalókhoz a nagyobb edénybe, és a szilikon lapáttal (de akár kézzel is) keverjük össze jó alaposan. A lényeg, hogy minden hozzávalót bevonjon a cukros kókuszzsíros keverék.

4. Öntsük az egészet a tepsibe, és egyenletesen oszlassuk el. Süssük 10 percig, amíg szép aranybarna nem lesz. Félidőben a szilikon lapáttal átforgathatjuk, hogy minden szem szép ropogósra süljön.

5. Miután kihűlt keverjük össze öntsük csatos üvegebe!  

házi granola 5 hozzávalóbólFotó: Szabó Jucus

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://5hozzavalo.blog.hu/api/trackback/id/tr4914598504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása