Imádom a fánkot! A legjobban a szalagos fánkot! Nagymama minden farsangi időszakban sütött, és az unokatesóimmal evőversenyt rendeztünk. Kipukkadásig ettük magunkat és még azon is túl! Csakis szigorúan baracklekvárral.
Változtak az idők! S bár minden évben eszem szalagos fánkot is, azért mindig győz bennem a beachbody után vágyakozó lány! :D Ilyenkor ha megkívánom inkább túrófánkot készítek zabpehelyliszttel és valamilyen alternatív édesítéssel, mondjuk steviával. Aztán persze kisütöm olajban és eszek hozzá baracklekvárt, de legalább a tudat! Ez a fánk egy picit tömörebb is, mint a szalagos, ezért kevesebb is elég belőle!
Na jó, több önigazolást nem írok le, hogy miért eszem, a lényeg legyen annyi, hogy ez is finom!
Túrófánk
Elkészítési idő: 20 perc
Hozzávalók (12 db fánkhoz):
- 25 dkg túró
- 2 kisebb tojás
- 5 dkg zabpehelyliszt
- 5 dkg édesítő (én most steviát használtam)
- csipet só
Szükséges eszközök:
- 2 db keverőtál
- villa
- robotgép
- szilikonlapát a keveréshez
- nagy lábas
- olaj a sütéshez
- két kanál
- papírtörlő
- tányér
Elkészítés:
1. A túrót tegyük az egyik keverőtálba és villával dolgozzuk át jó alaposan, hogy szép egyenletes legyen.
2. A tojásokat válasszuk szét. A sárgája mehet a túróba, a fehérjét verjük kemény habbá.
3. Adjuk a túróhoz az édesítőt, a sót, a zabpehelylisztet is és keverjük össze jó alaposan. Majd óvatosan keverjük bele a felvert habot.
4. Az lábasban melegítsünk bőségesen olajat. Mikor jó forró vegyük közepesre a lángot. Mártsuk az olajba a kanalakat (így nem ragad úgy rá a tészta), formáljunk nagyobb csepp alakú fánkokat, és tegyük sorban a forró olajba.
5. 4-6 perc alatt szép aranybarbára sülnek, de félidőben azért forgassuk meg őket. Mikor elkészültek papírtörlővel letakart tányérra szedjük ki, és hagyjuk picit meghűlni, mielőtt megeszük.
Tippek:
Zabpehelylisztet otthon is készíthetünk, ha van egy jó robotgépünk vagy kávédarálónk, amiben a zabpelyhet finomara tudjuk darálni.
Édesítőnek mindenki válassza azt, amit ő a legjobban szeret, steviát, eritritet, nyírfacukrot, vagy barnacukrot. Ezt rátok bízom, ha valamelyiket már használjátok, fogjátok tudni milyen mennyiségben használjátok.
Szereted a finom desszerteket? További kreatív és finom 5 hozzávalós recepteket itt találsz tőlem!
Szeretnéd teli hassal indítani a reggeleket? 5 hozzávalós reggelik könyvemből megtudhatod hogyan.
Esténként nem akarsz órákon át főzni, mégis meleg vacsorát ennél? 5 hozzávalós vacsorák könyvemben biztosan találsz kedvedre valót!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
mildi 2019.02.23. 13:31:03
a cucc baromi finom magában, sósan is, esetleg fokhagymás tejföllel, aki meg akarja, az tunkolhatja lekvárba, cukorba :)
szabojucus · http://www.5hozzavalo.hu 2019.03.03. 17:31:29