Egyetek finomakat, nem menteseket! - 5 hozzávaló

5 hozzávaló

Kosarad:
Egyetek finomakat, nem menteseket! 12 komment

Egyetek finomakat, nem menteseket!

By: szabojucus 2019. május 31.

egyetek_finomakat_ne_meneteseket_5_hozzavalo_szabo_jucus_2.jpg

Ma minden, ami mentes eladható. De valóban mi lennék a 10 millió ételallergiás és -intoleranciával élők országa? Nálunk tényleg minden második ember laktóz- vagy gluténérzékeny? Vagy ez csak üzlet? Divat, ahol sokan félnek attól, nehogy lemaradjanak?

Az ideális alak, szép test őrült hajkurászásában sokan elfelejtkeznek arról, hogy az étel ne csak üzemanyag. Az étel lehet finom, az étkezést pedig lehet élvezni! Nem kell úgy tekinteni az ételre, mint 20 g fehérje, 5 g zsír és 10 g szénhidrát. Nem kell, hogy bűntudatod legyen, ha megeszel valamit. Enni jó, és ha finom dolgokat készítünk, akkor ez élvezetes is lehet! 

Ideje változtatni a nézőpontunkon! Ne azzal foglalkozunk, mit miért nem szabad enni, hanem azzal, hogy finomakat együnk változatosan!

Mielőtt a torkomnak ugrana bárki, igen nekem is voltak mentes korszakaim. Sőt tinédzser koromban küzdöttem étkezési problémákkal, és hosszú út vezetett odáig, hogy megtanuljak figyelni a testemre, és megtanuljam élvezni az evést. Sokáig nem ettem tejterméket, aztán belekezdtem a gluténmentes étkezésbe, és végül a terhességeim után a candidával is megküzdöttem.  

A fordulópont a kislányom születése volt, amikor ráeszméltem, hogy nem mutathatok neki rossz példát. Nem szeretném, ha egy magával küzdő, folyton a külsőségeket szeme előtt tartó nővé váljon. Viszont szüksége lesz egy olyan mintára, amit követhet. Ne azt lássa, hogy anya mindig mást eszik, mint a család, megvonja magától a dolgokat. Azt lássa, hogy jókedvűen és élvezettel eszik együtt a család.

Én hosszas küzdelmek után, végül egy dietetikus segítségével találtam vissza magamhoz. Mostanra már mindent eszek. Arra figyelek, hogy változatosan étkezzek, ne vigyek túlzásba semmit, de ha megkívánok egy kakaós csigát, akkor megeszem. Persze odafigyelek, hogy hol veszem meg azt a kakaós csigát, de már végre nem érzek bűntudatot, hanem tudom, ha ma kakaós csigát ettem, akkor holnap nem túróstáskával kezdem a napot.

social_media_hatasa_egyetek_finomakat_ne_meneteseket_5_hozzavalo_szabo_jucus.jpg

A social mediában mozgó embereknek fel kellene ismerniük a felelőségüket! Az, hogy valakinek egy személyben bevált valamilyen étkezési forma, vagy az, hogy neki van valamilyen ételallergiája, -intoleranciája, és emiatt nem ehet valamit, ez nem jogosítja fel arra, hogy ezentúl tanácsokkal lássa el az embereket, és magát szakértőként állítsa be a témában! 

Sokan ilyen minták alapján, valódi indok nélkül kezdenek el valamilyen étrendet folytani. Aztán pont ez lesz a probléma! Elkezdenek megvonni tápanyagokat maguktól anélkül, hogy szakemberrel konzultáltak volna róla. Mivel valamit elhagynak mással pótolják, amiből aztán túl sokat fogyasztanak. A sok "ezt nem ehetem", azt "nem ehetem", de "nincs időm változatosan főzni", azt eredményezi, hogy elkezdenek egyoldalan táplálkozni. Ez megboríthatja az egyensúlyt, és onnantól csőstül jön a baj, s már a legtöbb táplálékra nem optimálisan reagálnak.

Fontos, hogy ne kezdjük el a saját elképzeléseinket ráerőltetni másokra! Nem kell vérre menő harcot vívni és ítélkezni mások felett, mert ők másmilyenek és máshogy esznek, mint mi. Ne olyan emberektől informálódjunk, akinek egyszer sikerült leadni 10-20 kg-ot. Keressünk szakembereket, akik valódi tudással rendelkeznek az adott téren, és segítségükkel ismerjük meg a saját testünket. De a legfontosabb, ha nem vagyunk allergiásak vagy intoleránsak valamire, ne kezdjük el megvonni a maguktól, mert felesleges!  

egyetek_finomakat_ne_meneteseket_5_hozzavalo_szabo_jucus.jpg

De miért van akkor mégis ennyi allergiás és intoleráns? Egyáltalán ki lehet belőle gyógyulni?

Az első kérdésre a válaszom az, hogy rossz minőségű ételeket eszünk. Sokszor nem a gluténnel vagy a laktózzal van a probléma, hanem azzal, hogy bizonyos ételek tele vannak tartósítószerrel és ízfokozóval, vegyszerekkel kezeltek. A tej valójában nem tej, hanem tejszerű készítmény. A kenyér nem kovásszal készül, mert a lényeg, hogy minél gyorsabban elkészüljön. Egy müzli vagy gyümölcsös joghurt tele van feleslegesen hozzáadott cukorral. Kevés friss, nem feldolgozott ételt eszünk.

A „Ki lehet-e gyógyulni belőle?” kérdésre csak saját tapasztalattal szolgálhatok.  Az allergiából sajnos nem lehet, de míg én régebben furcsa tüneteket probukáltam tejre, mióta szakemberre rendbe tettem magam és odafigyelek milyen tejet, tejterméke eszem, semmi gondom nincsen. 

A jó hír tehát, hogy sok helyen be lehet már szerezni jó minőségű, és egészséges, alapanyagokat és ételeket a tömeggyártott cuccok helyett. Nem csak Budapesten, vidéken is!

Éppen ezért útnak indítok a blogon egy új sorozatot. Magyar termelőket, magyar termékeket fogok bemutatni nektek (saját válogatás alapján!) amik jó alternatívák lehetnek az tömegtermelt áruk helyett.

Hamarosan jelentkezem az első interjú alanyommal, akiről már egy kevés infot kaphattatok az instagram oldalamon! Addig is figyeljétek a #egyetekfinomakatvaltozatosan hashtaget, és várom a véleményeiteket és észrevételeiteket ebben a témában!

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://5hozzavalo.blog.hu/api/trackback/id/tr714869848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Karipapa01 2019.06.01. 10:20:50

"A tej valójában nem tej, hanem tejszerű készítmény. "

A tej az tej, mint ahogy a sült krumpli is krumpli.
www.mindmegette.hu/tej-tipusai-nyers-pasztorozott-esl-uht-52501/

Túl sok felhasználó 2019.06.01. 15:26:22

Értem én, hogy mit akarsz mondani, de kicsit szerencsétlenül fogalmaztál. Már miért ne indíthatna blogot valaki "a legjobb gluténmentes kaják" címmel, ha egy csomó ilyen receptje van? Nekem pl. hasznos az ilyesmi, mert néha főznöm kell a látogatóba jövő unokaöcsémnek, akinek tényleg szüksége van erre. Ha eközben a blogíró amellett kardoskodik, hogy a gluténmentesség az egyetlen üdvözítő dolog az életben, az se érdekel, szerintem 14 éven felül azért mindenkinek lehetne annyi esze, hogy kritikusan elgondolkodjon az ilyesmin.
(Ez mondjuk a társadalom felelőssége is: amíg szerencsétlen gyerekeknek csak bólogatni szabad, amíg a szüleik illetve a tanáraik hülyeségeit hallgatják, addig a világ nem nagyon fog megváltozni. Nekem szinte szerencsém volt, az első iskolai napon kiküldtek a teremből, mert nem voltam hajlandó balkezesként jobb kézzel írni - ez 1992-ben történt. Ezzel megalapozták a hozzáállásom a tanárokhoz, ami a későbbiekben sok rossz jegyet eredményezett, de ma már örülök neki.)

pattantyúk 2019.06.01. 22:12:47

Már bocs, de mi az, hogy MENTES???
A -mentes a magyarban nem önálló szó! Hanem melléknévképző.
Azt jelenti, hogy vki, vmi a jelzett dolog nélküli, nélküle létező. Cukormentes, tandíjmentes, erőszakmentes stb.

KékFény6 2019.06.02. 00:05:48

@pattantyúk: Na, megint egy nyelvtannáci. Nyilvánvalóan a cikk címe arra utal, hogy ma már szinte minden divatétel valamilyen "...mentes". De pékségekben nem láttál még olyat, hogy "mazsolás fonott"? És ennyi, ez volt a neve. Nem volt utána írva, hogy kalács, vagy briós vagy bármi.

midnight coder 2019.06.02. 07:38:43

@pattantyúk: Nem láttad még az index címlapján a különféle mindenmentes kaják receptjeit ?

Amúgy ez valóban baromi nagy üzlet. Errõl az egész táplálkozási / életmód mizériáról nekem az István a király egyik versszaka jut az eszembe: "hogyha rájön bûnös kórság, kecskét kerget mek-mek-mek!".

Tenkeskapi Tánya 2019.06.02. 07:48:51

Megint egy önjelölt megmondóember, aki mindenhez IS ért:-)
Végtelenül leegyszerűsített népszerűség hajhászás ugyanolyan elszántsággal, mint a különféle reformkonyha bloggerek teszik. Csak ez a szerző még dilettánsabb, mert még el sem mélyed igazán egy-egy témában, viszont ostobaságokat nyilatkoztat ki felkiáltójelekkel, félregépelésekkel teli szövegében.
Az Index meg kiemeli:-(

Snedronningen 2019.06.02. 08:00:47

Sokak számára ez nem divatozás kérdése, hanem komoly fájdalmakat, görcsöket, hasmenést, belső vérzést okozó probléma. De persze a hozzád hasonló mindentudó poszterek ezt nem tudják felfogni. Sebaj, hamarosan úgyis megtapasztalod, mert egy bizonyos életkor után trmészetes módon csökken le a laktóz lebontásáért felelős enzim termelése a szervezetben, és a laktózintolerancia kialakulását pár évvel később követi a glutén-intolerancia is. Fogsz te még fájdalmak között fetrengve görcsölni és azon gondolkodni, hogy melyik ételedbe került véletlenül liszt vagy tej :-)

polly graph 2019.06.02. 10:32:37

Egyetértek. Sokan műkajákat, gyógyszereket - egy "szezonban" két-három antibiotikum kúrát beleértve - habzsolnak ész nélkül, nulla mozgással körítve, amikor már fenn van 30-40 kiló felesleg, ráadásul az ikszedik antibió kúra után már levegővételnél is fáj a pocak, körülnéznek, és hogy-hogynem azonnal megtalálják a bűnösöket: glutén, laktóz, cukor, gyümölcsök. Aztán eszik tovább a szemetet, csak máshogy: glutén, laktóz, cukor és epermentes epertortát rendelnek és meg sem fordul a fejükben, hogy vajon mi mentesíti azt az epertortát az általuk mellőzött anyagoktól. Amikor az én súlyom kétszeresével bíró, nálam 20 évvel fiatalabb ismerősöm osztja az észt a mindenmentes (de minden szempontból hatástalan) életmódjáról és diszkréten megjegyzem: tudod, én az egészségemet és az alakomat annak köszönhetem, hogy mindig az arany középutat választottam - étkezésben, sportban egyaránt - valamint annak, hogy kerültem a mindenmentes és szélsőséges kajákat, hát úgy néz rám, mintha ufó lennék. Én már rég feladtam a harcot velük. Ha 3-4-5 ezer forintot akar egy kiló lisztre elherdálni és a nyaralást azzal akarja tölteni, hogy veszekszik az olasz pincérekkel, mert nincs kinyalva a gluténmentes hátsója, hát tegye, én nem fogom megállítani. A ténylegesen lisztérzékenyekekre ez természetesen nem vonatkozik. De a többségnél a mindenmentes mánia ugyanolyan képzavar, mint az anorexia.

John Doe3 2019.06.02. 17:37:06

@Snedronningen: a valódi gluténintolerancia genetikai eredetű, emiatt a prevalenciája állandó, éspedig 1%. Ebből következik, hogy az állításod "laktózintolerancia kialakulását pár évvel később követi a glutén-intolerancia" nem megalapozott. A fordítottja inkább előfordulhat: a glutén által ténylegesen károsított bélnyálkahártya a laktáztermelést beszünteti. A belső vérzést pedig csak akkor tudom elfogadni, ha linket adsz rá (a bél vérzése NEM belső vérzés).

John Doe3 2019.06.02. 17:40:31

" bizonyos ételek tele vannak tartósítószerrel és ízfokozóval, vegyszerekkel kezeltek." Most ezt dobta a bullshitgenerátor. Adatok erről? Mert nagy- sőt dédszüleink is vegyszerekkel kezelték az ételeket: sonkapác, konyhasó, szalicil, cukor... Egyébként nem is éltek annyi ideig, mint mi.

Rómaikömény 2019.06.02. 21:09:36

@John Doe3: igen ez gázosan mindentudo es gyülölködö volt, nekem is feltünt.tény hogy a cikk ugyanolyan felszines mint a többi hasonlo, amiket szid.de a kaja-freakek tényleg idegesitöek.buták és mindentudoak.( ja tudom fogok még én is fetrengeni, igen igen)

szabojucus · http://www.5hozzavalo.hu 2019.06.08. 23:31:54

Köszönöm mindenkinek a hozzászólást!
A személyeskedő részekre nem szeretnék reagálni, aki pedig értékes gondolatokat tett hozzá, ami egy új érzést indított el másban, hogy annak hatására jobban utána néz a dolgoknak, annak köszönöm.
süti beállítások módosítása