Tekeresvölgyi Sajtmanufaktúra - Itthon készült, nekünk készült! 1. rész - 5 hozzávaló

5 hozzávaló

Kosarad:
Tekeresvölgyi Sajtmanufaktúra - Itthon készült, nekünk készült! 1. rész 2 komment

Tekeresvölgyi Sajtmanufaktúra - Itthon készült, nekünk készült! 1. rész

By: szabojucus 2019. július 05.

Remélem rengeteg hazai finomságot szoktatok enni/venni! Ha nem akkor ez a sorozat segít majd megismerni pár olyan itthon készült terméket, amik nem nagyipari gyártásban, hanem odafigyeléssel és szeretettel készülnek, nekünk! 

"Itthon készült, nekünk készült!" interjúsorozatomban hazai gyártókat látogatok meg, bemutatom őket, s hogy nehogy recept nélkül maradjatok, készítek egy a termékeik által inspirált 5 hozzávalós ételt.
Minden interjú két részből fog állni. Az első részben itt a blogon megismerhetitek a termelőt, és az ő viszonyát az ételekhez és a főzéshez. A második részben, a 365letszikra.hu oldalán, pedig kreatív énjüket, vagyis azt a kreatív folyamatot, ahogy ők a gondolattól eljutnak a termékeik megvalósításához. 

tekeresvo_lgyi-sajtmanufaktu_ra_kemeny-sajt.jpg

Elsőként Nemesvámosra látogattam el, ami veszprémi lányként nem egy ismeretlen vidék számomra. De azt nem sejtettem, hogy egy ilyen gyönyörű családi birtok fogad majd. Ismerjétek meg Kovács Zsófit, a maunfaktúra egyik tulajdonosát és a Tekeresvölgyi Sajtmanufaktúra finomságait.

A Birtokon 2008 óta készíti a Kovács család tejtermékeit. Ma már 45 magyartarka tehenünk tejét dolgozzák fel, gyönyörű környezetben. Főként a karakteres, érlelt, félkemény és lágy sajtokat készítnek, de az isteni joghurtjaikat is ki kell majd próbálnotok! A finomságokat helyben a Birtokon, a Tihanyi Piac Placcon és a Káptalantóti piacon szerezhetitek be. 

Jucus: Szeretsz főzni?

Zsófi: Igen.

J. :Amikor főzöl szakácskönyvből vagy saját kútfőből dolgozol?

Zs.: Amikor én felkerültem egyetemre, akkor is megcsináltam minden kaját, amire nekem szükségem volt, de nem alkottam új dolgokat, hanem voltak megszokott receptek, amiket megtanultam anyától.  Aztán Tomival mivel sokat főz, és alkot, a közös főzések segítettek abban, elkezdjek kísérletezni.  Mára pedig már ott tartok, hogy amikor elkezdek főzni, akkor megnézem mi van a hűtőben, mi van frissen és abból kitalálok valamit. De előfordul, hogy Instagramra meglátok valamit, hogy jól néz ki, és annak hatására készítek valamit.

J.: Amikor visszagondolsz a gyerekkorodra, mi az az íz, ami megjelenik. Egy gyerekkori íz, amit ha most is megeszel, akkor egyből ott találod magad.

Zs.: Nekem ezek az ízek a nagymamámékhoz kötődnek. Tejbedara, ahpgy a mamám csinált – egyébként a már nem így eszem -, de ő, hogy hamar kihűljön egy nagy lapos tányérra kiterítette vékonyan és úgy szórta meg kakaóval. Annyiszor beugrik ez az élmény érzem az ízt, és már ott is találom magam, ahogy a konyhában eszem ezt a tejbe darát, akár reggelire, akár ebédre, akár estére. Mert az mindig jöhetett. A másik pedig a majonézes parizeres szendvics, ami egyébként a katasztrófája az élelmiszeriparnak. De ahogy odaérek a mamáék házába, megkívánom, még ha előtte nem is gondoltam rá! Nekem ez a kettő, ami a legélesebb.

J: Mi inspirálja egy-egy új termék elkészítését?

Zs.: ...

A Zsófival készített interjúm másodk felét, a kreativitásról a 365tletszikra.hu oldalán találjátok. » #kreatívéned: Kovács Zsófi

S íme az ígért recept is, egy gyorsan elkészíthető cukkinis lilahagymás lepény Tekeresvölgyi natúr joghurttal és lilahagymás sajttal:

 

cukkinis-lilahagyma_s_lepe_ny_5_hozzavalobol.JPG

Cukkinis lilahagymás lepény

Elkészítési idő: 5 perc + 20 perc sütés

Hozzávalók (1 lepényhez)
- 1 kisebb cukkini
- 3 evőkanál Tekeresvölgyi joghurt
- 5 dkg lilahagymás Tekeresvölgyi sajt
- 1 kisebb fej lilahagyma
- 1 csomag levelestészta

Szükséges eszközök
- zöldséghámozó
- vágódeszka
- kés
- kanál
- tepsi

Elkészítés:
1. A sütőt melegítsük elő 200 °C-ra.

2. Mossuk meg a cukkinit, a zöldséghámozóval vágjuk vékony szeletekre.

3. Egy tepsibe terítsük ki a leveles tésztát a vele csomagolt sütőpapírral együtt. Egyenletesen kenjük be a joghurttal. Szépen sorba tegyük rá a cukkini szeleteket.Kisebb szeletkere vágva tegyük rá a sajtot. Majd 1-1 cm-et hajtsunk vissza a lepény minden oldalából.

4. Tegyük az előmelegített sütőbe. 15-20 perc alatt a cukkini elkészül, a lepény szélei pedig szép ropogósra sülnek.

5. Miközben sül, szeleteljük fel vékonyan a lilahagymát, tálaláskor szórjuk meg a lepényt.

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://5hozzavalo.blog.hu/api/trackback/id/tr1914918038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szabojucus · http://www.5hozzavalo.hu 2019.07.09. 13:37:08

@ideasz: De jó, Te biztosan végig olvastad! Javítottom is, köszi! :)
Eredetileg spárgával csináltam, de addig húzódott a szépítgetése a cikknek, hogy vége lett a spárga szezonnak! Megcsináltam cukkinivel, csak a receptben nem javítottam.
süti beállítások módosítása