Lencsekrémek dióvajjal és mogyoróvajjal - 5 hozzávaló

5 hozzávaló

Kosarad:
Lencsekrémek dióvajjal és mogyoróvajjal Szólj hozzá!

Lencsekrémek dióvajjal és mogyoróvajjal

By: szabojucus 2019. december 31.

dios-voroslencsekrem-5-hozzavalobol_2.JPG

Mit szólnátok ha idén nem lencsefőzelékkel, hanem valami sokkal izgalmasabb dologgal kezdenétek az új évet? 

Ráadásul ha már unjátok a szokásos reggeliket, akkor ezt a két lencsekrémet imádni fogjátok! Állagra és ízre a májkrémhez tudnám hasonlítani, ha még nem ettetek ilyet. De szerintem még sokkal jobb is nála, nem csak az íze miatt, hanem mert se tejet, se glutént, sem pedig állati eredetű hozzávalókat nem tartalmaznak. Tehát ha az új évet fogadalommal indítjátok, akkor ez még fel is kerülhet a fogyasztható ételek listájára! 

Kommentbe azért majd írjátok meg, hogy a diós vöröslencse vagy a mogyóros lencsekrém ízlett jobban! Az instagram oldalamon én is elárulom, hogy nekem melyik a kedvencem!

Diós vöröslencsekrém

Elkészítési idő: 25 perc 

Hozzávalók:
- 12,5 dkg vöröslencse 
- 3 evőkanál dióvaj (én a mendula.hu 100% dióból készült mandulavaját használtam)
- 1 teáskanál fokhagymapor
- 1 teáskanál nagyszemű só
- 1 marék dió

Szükséges eszközök:
- szűrő
- közepes lábas, fedővel 
- fakanál
- vágódeszka
- kés
- serpenyő
- keverőtál
- villa

Elkészítés:
1. A vöröslencsét öntsük egy szűrőbe és folyó vízzel mossuk meg. Majd tegyük a lábasba 2,5-szeres mennyiségű vízzel, adjuk hozzá a fokhagymát, fedjük le és forraljuk fel. Majd vegyük le a lángot és fedő nélkül főzzük 15 percig. Ha elkészült, akkor vegyük le a tűzről, és hagyjuk egy picit pihenni.

2. Addig a diót aprítsuk fel, majd száraz serpenyőben pirítsuk meg.

3. Következhet a krém összeállítása. Szűrjük le a lencsét, de a főzővízet tegyük félre. Egy edénybe tegyük a lencsét, adjuk hozzá a sót, és a dióvajat és annyi főzőlevet, hogy finom krémesre tudjuk keverni egy villával. Ha valaki a krémesebb állagot szereti, akkor botmixerrel is összekeverheti. 

4. Végül keverjük bele a pirított diót, és friss pirítóssal vagy lapkenyérrel tálalhatjuk is.


Tipp:

A maradék légmentesen záródó edényben a hűtőszekrényben 5 napig is eláll.

 mogyoros-lencsekerem-5-hozzavalobol_1.JPG

Mogyorós lencsekrém

Elkészítési idő: 40 perc (+ egy este áztatás)

Hozzávalók:
- 12,5 dkg lencse 
- 1/2 szál póráhagyma 
- 3 evőkanál mogyoróvaj (én a mendula.hu 100% mogyoróvaját használtam)
- 1 kávéskanál őrölt rómaikömény
- 1 teáskanál nagyszemű só

Szükséges eszközök:
- szűrő
- közepes lábas
- fakanál
- vágódeszka
- kés
- keverőtál
- villa

Elkészítés:
1. A lencsét áztassuk be egy estére.

2. Másnap szűrjük le és tegyük a lábasba 3-szoros mennyiségű vízzel főni. A póréhagymát vágjuk vékony karikákra, a 2/3-adát tegyük a lencséhez a maradékot tegyük félre. Forraljuk fel a lencsét, majd  közepes lángon főzzük 25-30 percig.

3. Miután picit lehűlt, szűrjük le a lencsét, a főzővízet tegyük félre. Egy edényben keverjük össze a lencsét, a római köményt, a nagyszemű sót és a mogyoróvajat, annyi főzővízzel, hogy krémes állagú elegyet kapjunk. Keverhetjük villával, vagy botmixerrel, attól függően, hogy mennyire krémesre szeretnénk. (Én villával szoktam készíteni)

4. Tálaláskor kenjünk egy szelet pirítóst a krémmel pirítóssal, a tetejét pedig szórjuk meg a félretett póréhagymával.


Tippek:

Légmentesen záródó edényben ez a krém is 5 napig eláll.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://5hozzavalo.blog.hu/api/trackback/id/tr3415377406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása