Szoktatok jénaiban keyeret sütni? A karantén alatt mindenki kenyeret vagy kiflit sütött. De ilyen jénaisat sütöttek-e már?
Ezt a kenyeret elkészítettem a FEM3 Élet-forma magazin műsorában, a 2020. évi 2. évad 8. adásában is, ha szeretnéd megnézni hogyan görgess a bejygezés végére!
Jénais kenyér
Elkészítési idő: 10 perc + min. 2 óra kelesztés + 40 perc sütés
Hozzávalók:
- 45 dkg lisztkeverék (25 dkg fehér búzakenyérliszt - BL 80, 20 dkg világos rozsliszt - RL 90)
- 5 dkg napraforgómag
- 1 csomag porélesztő
- 1 tk só
- 3,5 dl langyos víz
Szükéges eszközök:
- keverőtál
- fakanál
- konyharuha
- 24 cm átmérőjű jénai fedővel
- olaj és liszt az edény kikenéséhez
Elkészítés:
1. Öntsük a keverőedénybe a lisztet, a porélesztőt, a sót és a napraforgómagot. Keverjük össze alaposan.
2. Öntsük hozzá a vizet és keverjük össze fakanállal, dagasztani nem kell, de alaposna keverjük össze. Az eredmény egy kicsit ragacsosabb lágy tészta lesz.
3. Egy konyharuhával takarjuk le és minimum 2 órát, de akár egy egész éjszakát is hagyjuk pihenni.
4. Miután megkelt lisztezzük meg a tetejét és formázzunk belőle egy csinos cipót. Olajjal kenjük ki a jénait, tegyünk bele egy kanál lisztet és forgassuk, rázogassuk, míg mindenhol lisztes nem lesz. Tegyük bele a kenyeret, és tegyük rá a jénai tetejét. Kapcsoljuk be a sütőt 220 fokra, s míg fel nem melegszik, hagyjuk pihenni a tésztát.
5. Mikor a sütő felmelegedett, tegyük a sütőbe és 35 percig süssük fedővel. Majd vegyük le a tetőt, egy ecsettel kenjük meg vízzel a tetejét, és még süssük 5 percig, amíg szép színe nem lesz!
Könyvajánló
Szeretnéd teli hassal indítani a reggeleket? 5 hozzávalós reggelik könyvemből megtudhatod hogyan. S szívesen készítenál otthoni friss bagettet, akkor annak a receptjét is megtalálod benne!
Szerezed be most 5% kedvezménnyel a Libri könyvesboltokban!
Ha tetszik ez a bejegyzés, kövesd a blogot az Instagram vagy a Pinterest segítségével is!
Én így készítem el az 5 hozzávalós gasztropercekben! Kattints a videóra!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.