Mi gyakran eszünk gofrit, akár reggelire is, de uzsonnára vagy csak úgy sütemény helyett. Leginkább almásat és túrósat szoktam készíteni, de amint megérkezik a sütőtök szezon, nem hagyjuk ki a gyerekkel ezeket a narancssárga finomságokat. S ha máshogy nem is tudjátok megetetni a gyerkőcökkel a sütőtököt, hát így biztosan sikerülni fog!
Ha szeretnéd megnézni videóban én hogyan készítettem, akkor görgess a bejygezés végére!
Sütőtökös gofri
Elkészítési idő: 45 perc előkészítés, a sütőtök sütése + 25 perc elkészítés
Hozzávalók (12 darabhoz):
- 1 kisebb sütőtök, 25- 30 dkg-os
- 2 tojás
- 10 dkg zabpehelyliszt
- 1 dl rizstej
- 3 teáskanál kókuszzsír
Szükséges eszközök
- vágódeszka
- kés
- tepsi
- sütőpapír
- botmixer
- kettő keverőtál
- habverő
- fakanál
- gofrisütő
- ecset a gorfisütő kenéséhez
Elkészítés:
1. Először a sütőtököt készítjük el, mert ehhez 45 percre van szükség. Melegítsük elő a sütőt 190°C-ra. Mossuk meg, vágjuk félbe a tököt, majd egy kanállal szedjük ki a magját, vágjuk 4-5 cm széles darabokra. Béleljük ki a tepsit a sütőpapírral, majd helyezzük bele a tököt és 35-40 perc alatt süssük meg. Ezt akár előző nap is elkészíthetjük.
2. Kezdődhet a gofri készítés. Ehhez a kihűlt tököt kockázzuk bele egy edénybe és botmixerrel pépesítsük.
3. A tojásokat válasszuk ketté a két keverőtálba. A tojásfehérjét verjük habbá.
4. A másik tálba adjuk a tojássárgájához a zablisztet, a rizstejet, egy teáskanál szobahőmérsékletű, lágy kókuszzsírt és a sütőtökpépet. Keverjük össze fakanállal jó alaposan. Majd a végén óvatosan keverjük bele a felvert tojáshabot is. (Nem szabad túl sokáig keverni, mert akkor a hab összeesik, és nem lesz könnyed, levegős a gofri.)
5. A maradék kókuszzsírral kenjük ki a gofrisütőt. Tegyünk 1,5-1,5 evőkanál tésztát a sütő felületre és süssük szép ropogósra. Ha nem találjuk elég édesnek, akkor tálaláskor porcukorral megszórhatjuk.
Tipp:
Ha Hokkaido tököt választunk, akkor őt még hámozni sem kell, és még egy picit édesebb is, mint hagyományos sütőtök. Na és a színe is sokkal intenzívebb!
5 hozzávalós gszropercek:
2020 szeptember 13-án indult az 5 hozzávalós gasztropercek második évada az Élet-Formában, a FEM3 vasárnap esténként futó életmód magazinjában. Ezt a receptet az október 18-ai adásban készítettem.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.