Emlékszem gyerekkoromban a csopaki strandon az egyik bódéban lehetett friss tócsnit kapni. Mindig nagy sor állt előtte, de érdemes volt kivárni, mert sok-sok tejföllel isteni volt.
Jót tesz néha a régi kedvenceknek, ha a receptjüket kicsit leporoljuk és újra gondoljuk. Így készült ez a lisztmentes, édesburgonyás tócsni is. Amit nem lehet abbahagyni, mert ropogós, édes, bazsalikomos, forró, hideg, sós és fokhagymás, minden falatnál más és más.
Tócsni bazsalikomos tejföllel, 5 hozzávalóból
Elkészítés idő: 30 perc
Hozzávalók (3 személyre):
- 4 nagyobb édesburgonya
- 2 tojás
- 6 gerezd fokhagyma
- 1 doboz tejföl
- 8 nagy levél friss bazsalikom
Szükséges eszközök:
- zöldséghámozó
- nagylyukú reszelő
- nagy keverőtál
- kés
- vágódeszka
- kis keverőtál
- habverő
- serpenyő
Elkészítés:
1. Az édesburgonyát meghámozzuk, és nagyluykú reszelőn egy nagy keverőtálba reszeljük.
2. A fokhagymát megpucoljuk, apróra vágjuk (akár lehet fokhagymanyomóval is) és szintén mehet a tálba.
3. A tojásokat ketté választjuk. A fehérjéket egy kis keverőtálban kemény habbá verjük. A sárgája mehet a nagy keverő tálba, és az összes hozzávalót egy kis sóval jól elkeverjük. Majd óvatosan hozzákeverjük a fehérjét, és azonnal süssük ki.
4. Egy nagy serpenyőben kevés olajon, oldalanként 8-8 perc alatt készülnek el a kb. 5 cm átmérőjű, és 1 cm vastag tócsnik.
5. Végül a bazsalikomleveleket megmossuk, apróra vágjuk és belekeverjük a tejfölbe. Tegyük a frissen kisült tócsnira és már ehetjük is!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Globetrotter2014 2014.05.29. 13:53:58
Disznó Úr 2014.07.05. 08:42:48
Lehet hogy kevés volt a tojás, esetleg nem megfelelő a krumpli, nem tudom. Egyébként tetszett a recept, korábban rendszeres macokevő voltam, de mostanában már túl nehéz nekem a hagyományos változat. Sajnos azonban jobb is, remélem nincs sértődés.
szabojucus · http://www.5hozzavalo.hu 2014.08.07. 22:32:23
Szia,
Köszönöm, hogy megírtad a tapasztalatodat. Nekem pont mindig az ellenkezője szokott lenne, hogy túl leveses lesz, és vigyáznom kell, hogy azonnal megsüssem, mert különben ne sikerül. Lehet, hogy az édesburgonya volt már kicsit öregecske, amit kaptál, azért volt száraz.
Jucus
Disznó Úr 2014.08.08. 06:53:29