Ha húsvét, akkor főtt tojás. De ha már unod a szimpla főtt tojást, akkor itt van három isteni keverék, amivel megtöltheted. Egy klasszikus, egy vega és egy halas, hogy az ünnepek alatt ne legyenek unalmasak a reggelik.
Az első lépés azonban a tökéletesre főtt tojás, ami könnyen pucolható.
Íme 3 tipp a könnyebb tojáspucolásért:
- Nagy fazékba tegyük fel főni a tojásokat, hogy legyen elég helyjük, ne ütközzenek egymásnak. Ezzel is csökkentjük az esélyét, hogy megtörjön a héjuk főzés közben, hiszen akkor nehezebb pucolni.
- Ne a legfrissebb tojásokat használjuk, minél többet állt a hűtőben annál jobb. Az "idősebb" tojást könnyebb lesz pucolni. Ahogy a tojások "öregszenek" fokozatosan kezdik elveszíteni a nedvességüket, így a levegőbuborék, ami bennük van egyre nagyobb lesz. Ráadásul a héj és a tojásfehérje közötti vékony hártya is kevésbé fog tapadni a héjhoz, ezzel is segítve a könnyebb pucolást.
- Hideg vízbe tegyük fel a tojásokat főni, és újra forrástól számított 10 percig főzzük. Majd azonnal hűtsük le, minél hidegebb vízben annál a jobb. A legjobb a jeges vízbe lehűteni. Miután meghűltek, töröljük őket szárazra és kezdődhet a pucolás.
Jöhetnek a töltelékek!
Szalonnás töltött tojás
Elkészítés idő: 10 perc + tojásfőzés és pucolás (20 perc)
Hozzávalók:
- 5 főtt, pucolt tojás
- 4 dkg húsos szalonna
- 4 teáskanál tejföl
- 1,5 teáskanál mustár
- 5 szép szál petrezselyem
Szükséges eszközök:
- vágódeszka
- kés
- serpenyő
- papírtörlő
- keverőtál
- villa
- teáskanálak
Elkészítés:
1. A szalonnát aprítsuk fel, és a serpenyőben pirítsuk meg. Amikor elkészült szedjük ki papírtörlőre és hagyjuk kihűlni.
2. A tojásokat vágjuk félbe, a sárgájukat kanalazzuk bele a keverőtálba, és villával nyomkodjuk össze.
3. Az petrezselymet mossuk meg, aprítsuk fel, tegyük szintén keverő tálba.
4. Tegyük a többi hozzávalót, a mustárt, a tejfölt és a kihűlt szalonnát is a tálba, dolgozzuk krémesen simára.
5. Kanállal töltsük vissza a krémet a tojásokba.
Tippek:
Ha elég sós szalonnát választottunk, nem szükséges pluszban sózni.
Ha nem elég krémes a töltelék, akkor még egy kis tejfölt adhatuk hozzá.
Avokádós töltött tojás
Elkészítés idő: 10 perc + tojásfőzés és pucolás (20 perc)
Hozzávalók:
- 5 főtt, pucolt tojás
- 1/2 érett avokádó
- 1 evőkanál sajtkrém
- 1 teáskanál chilipehely
- 1/2 teáskanál füstölt só
Szükséges eszközök:
- vágódeszka
- kés
- keverőtál
- villa
- evőkanál
- teáskanálak
Elkészítés:
1. A tojásokat vágjuk félbe, a sárgájukat kanalazzuk bele a keverőtálba, és villával nyomkodjuk össze.
2. Az avokádót is vágjuk félbe, kanalazzuk a hústát a keverőtálba, és nyomkodjuk ezt is jól össze.
3. Tegyük a többi hozzávalót, a sajtkrémet, a chilipelyhet és a füstölt sót a tálba, dolgozzuk simára.
4. Kanállal töltsük vissza a krémet a tojásokba.
Tippek:
Ha nem sikerült érett, krémes avokádót venni, akkor a tölteléket mixerrel is összedolgozhatjuk, hogy krémes legyen.
Lazacos töltött tojás
Elkészítés idő: 10 perc + tojásfőzés és pucolás (20 perc)
Hozzávalók:
- 5 főtt, pucolt tojás
- 4 dkg füstölt lazac
- 4 teáskanál joghurt
- 1,5 teáskanál ecetes torma
- 1 szál újhagyma
Szükséges eszközök:
- vágódeszka
- kés
- keverőtál
- villa
- teáskanálak
Elkészítés:
1. A tojásokat vágjuk félbe, a sárgájukat kanalazzuk bele a keverőtálba, és villával nyomkodjuk össze.
2. Az újhagymát mossuk meg, aprítsuk fel, tegyük szintén a keverő tálba.
3. A lazacot vágjuk vékony csíkokra, majd még apróbb kockákra, és mehet ez is a tálba.
4. Tegyük a többi hozzávalót, a joghurtot és a tormát szintén tálba, majd dolgozzuk krémesen simára.
5. Kanállal töltsük vissza a krémet a tojásokba.
További húsvéti tippeket találsz még a blogon itt, akár olyanokat is, amit gyerekekkel is elkészíthetsz húsvét reggelire!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Kivlov 2019.04.16. 15:32:53