A csirkemellet sokan nem szeretik sütve, mert ha nem jól készítik el akkor száraz és rágós lesz. De mutatok most nektek pár egyszerű trükköt, amiket ha betartunk isteni szaftos csirkét készíthetünk.
1. Ne legyen hideg a hús
Mielőtt elkészítjük a csirkemellet vegyük ki a hűtőből, és hagyja szobahőmérsékletűre melegedni. Ha belül hidegebb, mit a külseje, akkor nem egyenletesen fog átsülni, kivülről túlfőhet, a középen pedig nyers maradhat.
Legalább 1/2 órával az elkészítés előtt vegyük ki a húst a hűtőből.
2. Fűszerezés
A csirkemell jól ízesíthető, isteni át tudja járni a fűszerek íze. Sokféle fűszer jól áll a neki: fokhagyma, fűszerpaprika, rozmaring, majoránna, kaukkfű. Én mégis szeretem csak egyféle fűszerrel készíteni, mert úgy jobban érvényesük az íz. A nyers csirkemellet dörzsöljük be a kiválasztott fűszerrel jó alaposan. Sózni majd csak pirítás után fogjuk és ehhez nagyszemű sót használjunk.
Fűszerezés pirítás előtt, sózás pirítás után.
3. Vaj és olívaolaj
Igazából süthetnénk csak az egyikben vagy csak a másikban is, de én szeretem mindkettőben sütni. A vajtól szép aranyszínű kéreg sül a csirkére, az olívaolaj pedig egészségesebb.
A pirításhoz hevítsük fel az olajat és olvasszuk fel a vajat egy serpenyőben.
4. Sütés
A jó csirke titka az egyenletes hőmérséklet, amit sütőben tudunk elérni a legjobban. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, s mielőtt betesszük a csirkét forró serpenyőben süssünk szép kérget rá.
Serpenyőben kérget sütünk rá, sütőben készre sütjük.
5. Hagyjuk pihenni az elkészült csirkét
A türelem ebben az esetben isteni husit terem! :) A sült csirkemellnek meg kell engednie, hogy pihenjen, mielőtt felszeleteljük. Ez igazából minden húsra igaz. Ha azonnal bevágunk, akkor az összes csodálatos szaftot kicsurog belőle, pedig pont ezért vigyáztunk rá úgy sütés közben.
5-10 percig hagyjuk pihenni a csirkemellet szeletelés előtt.
Ha tetszik ez a bejegyzés, kövesd a blogot Facebook és Instagram vagy a Pinterest segítségével is!
Nem hagylak benneteket pontos recept nélkül! Az én kedvenc csirkesültemet a kakukkfűves, amit legutóbb élő adásban is elkészítettem.
Ha szeretnétek a trükkjeimet tőlem ellesni, akkor kattintastok a Család Barát FB videójára (46:00 perctől jövők én ) vagy nézzetek még több infot meg a receptről az én Facebook oldalamom!
KAKUKKFÜVES SÜLT CSIRKEMELL
Elkészítési idő: 10 perc + 10-15 perc sütés
Hozzávalók:
- 2 csirke mellfilé
- 4 dkg vaj
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál szárított kakukkfű
- 1 kávéskanál nagyszemű só
Szükséges eszközök:
- papírtörlő
- vágódeszka
- túzűlló nyelű serpenyő
- fakanál
Elkészítés:
1. A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
2. A csirkemellet mossuk meg, és egy papírtörlővel szárítsuk meg. Dörzsöljük be a kakukkfűvel.
3. A serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat, és adjuk hozzá a vajat. Amikor a vaj felolvadt tegyük bele a csirkét és mind a két felét pirítsuk meg szép ropogósra.
4. Vegyük le a tűzről a csirkét, sózzuk meg mind a két oldalát, majd locsoljuk meg a zsiradékkal a tetejét, és így tegyük be a sütőbe. Süssük 10-15 percig, attól függően, hogy milyen vastag a csirkemell.
5. Vegyük ki a sütőből. Hagyjuk 5-10 percig alufóliával letakarva hűlni, majd felszeletelve tálaljuk.
Tippek:
Ha nincsen hőálló nyelű serpenyőnk, akkor egy sima serpenyőnek tekerjük be a fülét alufóliával.
Köretként tálalhatunk mellé ősszel sütőtökös rizottót, tavasszal spárgás rizottót.
Mit szólnál hozzá, ha hasonlóan egyszerű és egészségtudatos vacsorákat készíthetnél, mint ez a lazac?
S ráadásul esténként nem kellene órákon át a konyhában állnod, mégis meleg és finom vacsorát készíthetnél!
5 hozzávalós vacsorák könyvemben megmutatom, ez hogyan lehetséges!
A könyv beszerezhető a Libri könyvesboltokban, a www.libri.hu-n is!
Szerezd be a saját példányodat most!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.